Slatka zimnica Slatko

Slatko od višanja

Tradicija koja ne prestaje, kako kažu: ono što je dobro ne treba menjati, već treba negovati i čuvati od zaborava. A šta bi ste bolje ponudili dragom gostu od tradicionalno pripremljenog slatka od raznog voća. Sezona je višanja, a one su neizostavni deo slatke zimnice bile, sada su i biće zauvek.

U našem kraju se neguje i dalje taj lepi običaj, a to je da ukućane i drage goste koji nam dođu u posetu a koje želimo lepo da ugostimo i pokažemo im gostoprimstvo prvo uz kaficu poslužimo domaće slatko i čašu hladne vode, a može i čašica, dve domaće rakije ili domaćeg likera.

U sezoni smo višanja i svakako ne treba propustiti priliku da se napravi po par teglica ukuvanog voća koje pliva u šećernom sirupu. Znam da mnogi od vas vole ovo mirisno slatko od višanja i da se rado sećaju punih teglica iz bakine ostave i teglica koje mame da se što pre otvore. Retko koja domaćica bar jednom nije ukuvala slatko od višanja, ali da bi recept sačuvali za one mlade i vredne domaćice nije loše ponoviti lekciju i više puta da se ne zaboravi.

Potrebno je:

1 kg višanja,

1 kg kristal šećera,

2 dl vode.

Priprema:

Za slatko uvek treba odabrati zdrave, zrele i malo krupnije plodove. Višnje dobro operite pod mlazom hladne vode, očistite od peteljki i koštica. Ako imate spravicu za čišćenje koštica biće vam lakše naravno. U nedostatku iste može poslužiti i obična mala metalna ukosnica. Višnje se čiste tako da se koštica izvadi, a višnja ostane cela, znači nema odvajanja na polovine.

Da li je potrebno napomenuti da za pripremu slatke zimnice uvek imamo posebnu šerpu koja služi samo u te svrhe. U posudu za kuvanje stavite šećer i dodajte vodu, promešajte da se šećer sjedini sa vodom i kuvajte na laganoj vatri da se šećer otopi, a sirup postane gust. Sirup je gotov kad se na njemu pojave mehurići, a na stranicama posude šećer počne blago da se kristališe. Tada u sirup dodajte višnje a posudu samo protresite kako bi se višnje lepo rasporedile po sirupu, nema mešanja kašikom. Nakon dodavanja višanja slatko kuvajte na malo jačoj vatri, na taj način boja voća će ostati prirodnija. Povremeno u toku kuvanja protresite posudu kako slatko ne bi prigorelo. Pri kraj kuvanja sa površine sakupite kašikom penu koja se stvorila u toku kuvanja, ali tek onda kada pena postane gusta. Slatko kuvajte dok sirup ne postane gust kao med i staklasto proziran. Ali opet vodeći računa o tome da će sirup tokom hlađenja postati još gušći.

Slatko je gotovo ako sirup sa kašike pada kap po kap ili kap koja je stavljena na tacni ne klizi. Gotovo slatko sklonite sa šporeta i pokrite mokrom, dobro oceđenom pamučnom krpom da se na površini ne stvori korica u toku hlađenja.

Ohlađeno slatko stavite u čiste, suve i sterilisane staklane teglice, obrišite rubove i zatvorite metalnim zatvaračima. Moja preporuka je da slatko čuvate u manjim teglicama, one od 280 g su idealne. Ostavite u ostavu na tamno i hladno mesto i sačekajte pravu priliku da poslužite ukućane i svoje goste.

U toku kuvanja obratite pažnju na temperaturu šporeta, slatko ne sme predugo da se kuva, niti da bude na prejakoj vatri kako ne bi postalo tamno. Zato u toku kuvanja podešavajte temperaturu po potrebi i jačini vašeg šporeta. Ako primetite da slatko slabo ili prejako vri temperaturu pojačajte ili smanjite po potrebi. Za kuvanje na mom šporetu je potrebno oko 30 – 40 minuta, hoće li toliko trajati kod vas to opet zavisi od jačine vašeg šporeta.

Postoji još jedna malo drugačija verzija pripreme slatka od višanja. Sama priprema i čišćenje višanja je ista kao što je napred već napisano. Količina voća i šećera je takođe 1:1 samo što se u ovom slučaju ne dodaje voda. Višnje se kuvaju u sopstvenom soku.

Pripremljene višnje postepeno stavljajte u posudu za kuvanje i posipajte kristal šećerom. Taj postupak ponavljate par puta dok ne utrošite svu količinu pripremljenih višanja i šećera. U završnom sloju uvek treba biti šećer. Posudu pokrite i ostavite par sati ili preko noći na hladno mesto, najbolje u frižider da višnje puste sok. Nakon par sati ili ujutru stavite slatko da se kuva, sada takođe ne treba mešati kašikom kako se ne bi napravila kašasta masa. Šerpu opet samo lagano protresite i stavite na šporet na srednje jakoj temperaturi. U toku kuvanje više puta protresite šerpu kako slatko ne bi prigorelo. Gustina ukuvanog slatka treba biti ista kao u prethodnom načinu kuvanja. I u ovom slučaju ponavljamo sve korake koji su gore već navedeni. Pri kraj kuvanja kašikom sakupite penu, proverite gustinu sirupa i naravno nakon kuvanja posudu pokrite mokrom i oceđenom pamučnom krpom. Ostavite da se ohladi i sutradan slatko nalite u suve, čiste sterilne teglice i lepo zatvorite metalnim zatvaračima. Ostavite tegle na tamno, hladno i mračno mesto do služenja.

Ovako se slatko pripremalo nekad, tako se priprema i danas, pred vama su dva načina pripreme, slato je podjednako dobro i ukusno u oba slučaja, na vama je da izaberete način koji vama više odgovara ili vam se čini lakšim.

Slatko spada u slatku zimnicu, hoće li ono izdržati u vašoj ostavi do prvog snega ili ne odlučite sami. Ovako pripremljeno slatko čuvano u odgovarajućoj prostoriji može da traje i do iduće berbe višanja. Kod mene se desi da ostane po koja zaboravljena teglica i mnogo duže.

Joše jedan savet sa moje strane: zimnicu pakujem uvek u manjim teglicama, što toplo preporučujem i vama. Volim da jednom otvorenu teglicu što pre ispraznimo i brzo potrošimo njen sadržaj. Na taj način izbegnem dugo čuvanje u frižideru i gužvu koja se stvara u njemu od više otvorenih teglica. U toku godina se nakupi dovoljno teglica od raznih proizvoda koje valja lepo oprati i sačuvati do mementa kada one mogu zatrebati. Inače teglice se mogu naći u slobodnoj prodaji po svega 20- tak dinara plus 10 dinara za metalni poklopac i vi ste sigurni da će vaša zimnica biti dobro upakovana.

Očekujem da mi pišete vaša iskustva, možda imate neku dobru ideju, stari recept vaših baka ili mama. Možda se nekada probali neko fino slatko i želite da podelite iskustvo sa svima nama. Očekujem vas da se družimo i zajedno sakupljamo fine i ukusne recepte skupa.

Na mom blogu možete pronaći još neke ukusne recepte za slatku zimnicu i slatko od raznog voća koji vam mogu poslužiti kao ideja šta sve možete pripremiti od voća iz vašeg vrta ili sa obližnje pijace. Slatko od belog grožđa , Slatko od šljiva, Slatko od ružinih latica, Slatko od neljuštenih šljiva, Slatko od kupina, Slatko od šumskih jagoda, Slatko od ribizli, Slatko od smokava, U koliko vam se dopadaju recepti podelite ih sa prijateljima i pišite mi vaša iskustva, da zajedno stvaramo ovaj slatki kutak i sačuvamo recepte od zaborava.

You may also like...