Slatka zimnica Slatko Zimnica

Slatko od ružinih latica

Pored toga što su mirisne, što nas mame svojom lepotom mogu biti i sastavni deo prave poslastice koja je skoro pa zaboravljena. Latice ruža ne retko se dodaju mnogim jelima kojima daju posebnu aromu i boju. Ne tako davno učile su nas bake i nane kako se od ružinih latica priprema najbolje slatko, sok , marmelada, liker, mirisna ružina vodica…

Jedno od tih specijaliteta koji se pripremaju od ružinih latica je svakako i slatko, koje na žalost mnogi nikada nisu imali priliku da probaju.  Priprema je krajnje jednostavna i brza.  Za pripremu je potrebno obezbediti nekalemljene majke ruže. Ranije ih je bilo gotovo u svakom vinogradu, kraj svakog plota i tarabe… Danas je nažalost  sve teže doći do njih, ali na radost mnogih od nas  ima ih i dalje  u našem okruženju.

Postoje više varijanti u pripremi slatka od ružinih latica, jedna od njih je i ova koju ja rado koristim …


Potrebno je:
100 g očišćenih  ružinih latica,
1 kg šećera,
1 l vode,
1 limun.
 
Priprema:
Za slatko su potrebni zdravi, lepo otvoreni  sveži cvetovi  od crvene majke ruže. Latice skinuti sa ruže, odstraniti beli deo koji je bio pri dnu cveta, najbolje je iseći taj deo makazama. Znam da to traje ali samo tako ćemo dobiti  slatko jednake boje.  Deo gde su latice pričvršćene za cvet je uvek dosta svetliji, dosta tvrđi tj deblji, da bi na kraju dobili zaista dobar proizvod valjalo bi taj deo ukloniti. Očistiti i odbaciti eventualno oštećene latice… Pripremljene latice staviti u đevđir ili cediljku i uranjanjem u hladnu  vodu ih oprati. Vodu je poželjno promeniti nekoliko puta da se odstrani sva nečistoća sa latica. Oprane latice staviti u đevđir da se ocede od viška tečnosti.
U posudu gde se kuva slatko uliti 1 l hladne vode, kad provri dodati latice i kuvati ih na tihoj vatri oko  15 minuta. U ovom momentu latice i voda će dobiti nimalo primamljivu boju,  sivo, zelenu  (u tom momentu sam i sama poželela da bacim sve, ali sam naravno odustala i nastavila dalje sa pripremom, sledeći uputstva. U vodu sa laticama postepeno dodati 1 kg šećera, kada se otopi dodati i limunov sok. Tada se desi čarolija, zelena i nimalo primamljiva boja dobiće lepu boju rubina. U tom periodu kuvanja potrebno je pojačati vatru i nastaviti sa kuvanjem, povremeno protresite i lagano promešajte  sadržaj, ali vrlo lagano. Potrebno je ukloniti penu koja se stvara na površini , kuvajte dalje da sirup dobije gustinu  meda i postane staklasto proziran još nekih  40 – 50 minuta. Slatko je ukuvano ako se mlaz sa kašike ne prekida ili kap stavljena na tacnu ne razliva. Latice moraju postati prozirne i staklaste, lepo raspoređene po sirupu. Dobićete savršeno pripremljeno slatko boje rubina  iz koga se širi intenzivan miris ruža.
Kuvano slatko skloniti sa vatre, pokriti vlažnom krpom da se u toku hlađenja ne stvori korica po površini.  Ostaviti da se ohladi do sutradan i tek onda uliti u male, čiste i suve staklene teglice. Rub teglice očistiti čistom vlažnom krpom i zatvotiti metalnim zatvaračem.  Zatvorene teglice čuvati u ostavi na hladno i mračno mesto.Slatko od ružinih latica može biti pravi užitak za vas i vašu porodicu u toku čitave godine…  Ne propustite priliku da se okušate u pripremi ovog specijaliteta,  za uzvrat dobićete pravi delikates na svom stolu. Ovde možete pogledati recept za sok od ružinih latica.

U koliko vam se dopao recept podelite ga sa prijateljima, a ja vas očekujem sa novim idejama uskoro.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *