Liker Napitak Slatka zimnica

Liker od višanja

Mala crvena višnja koja u sebi krije predivni kiselo slatki ukus mnogima pričini pravu radost u sezoni zrenja. Često se sa njom srećemo u kulinarstvu, pronađe svoje mesto u raznim specijalitetima, slatkim ali i slanim kao prilog i to vrlo često. Pravi je melem i osveženje za dušu i telo, bez obzira u kom obliku se nađe na stolu uvek izazove oduševljenje svojim kiselkasto slatkim ukusom.

Višnja je vrlo zahvalna za pripremu raznih specijaliteta, može se jesti sveža u sezoni zrenja, smrznuta tokom čitave godine, kao i konzervirana, ukuvana u slatko, džem ili pak sačuvana u kompotu, sokovima ili alkoholu kao napitak. Spisak recepata je podugačak, toliko je tradicionalnih recepata koji se prenose sa kolena na koleno i koji se rado pripremaju i danas. Ima li nekog ko ne bi pojeo kolač sa višnjama po bakinom receptu, finu sočnu pitu sa višnjama, ili pak tradicionalno pripremljeno slatko po receptu naših baka.

Liker od višanja spada u tradicionalno alkoholno piće koje se priprema iz sezone u sezoni, tako je kod nas oduvek. Bilo je uvek prave domaće prepečenice,  lozove rakije, od koje se odvajalo par litara za pripremu likera. Ni ova godina nije drugačija,  kraj kapije jedna mlada višnja rodila taman toliko da se radujem svakom plodu, da uberem fine i sočne plodove i sačuvam ih u raznom obliku. Tako je nastao i moj liker od višanja ili popularna višnjevača, slatko piće kojim rado poslužujem svoje goste u mom domu.

Pravo je vreme za pripremu likera, nalazimo se u sezoni berbe višanja, svakako ne treba propustiti priliku da od sveže ubranih plodova napravimo tradicionalni napitak, a nije ni teško, ne zahteva puno vremena, samo malo volje. Probajte, bićete oduševljeni sigurno.

Potrebno je:

1 litar lozove rakije,

1 kg zrelih višanja,

1 kg kristal šećera.

1 staklena posuda od 3 l.

Priprema:

Za liker uvek birajte zrele, čvrste i zdrave plodove, to je glavni preduslov da dobijete odličan liker (u koliko imate mekane i prezrele višnje one nisu pogodne za pripremu ovakvih napitaka). Višnje dobro operite u đevđiru pod mlazom hladne tekuće vode i ostavite da se ocedi višak tečnosti. Odstranite peteljke vodeći računa da se višnje ne oštete, da bi dobili lep i kristalno bistar liker višnje moraju da ostanu cele. U staklenu posudu ređajte red višanja, red šećera, sve dok se ne utoršite celu količinu. Preko nalijte lozovu rakiju, dobro zatvorite i ostavite na suncu da stoji 40 dana. Staklenu posudu je potrebno povremeno protresti da se šećer sjedini sa rakijom, mešanje bilo kakvom kašikom nije potrebno. Dovoljno je okrenuti teglu par puta gore – dole da se celi sadržaj promeša. Kada se cela količina šećera sjedini sa rakijom i liker dobije lepu boju rubina nakon 40 dana liker procedite nalijte u čiste i suve flaše, zatvorite i čuvajte u ostavi za zimu. Liker se može i odmah poslužiti, mada što duže stoji biće ukusniji. Višnje nemojte da bacite, očistite koštice i poslužite u neki desert koji naravno ne treba služiti deci.

Moram vam reći da ja iz likera nikada ne odvojim višnje, ostavim ih tako, prilikom služenja uvek poslužim u čaši i po koju višnju. Pravi su delikates. Višnje iz likera vam uvek mogu poslužiti kao punjenje za čokoladne praline ili neku drugu poslasticu ili kao dekoracija u nekom desertu ali ne zaboravite da pre upotrebe iz višanja očistite koštice.

Moje lično iskustvo kaže, da je liker ukusniji u koliko višnje ostanu u boci. Boja je malo jača, ukus intenzivniji, a zadovoljstvo izuzetno, tako kažu moji degustatori, a ja prenosim njihove utiske (ja liker jedva i da probam, da se zna – ha, ha). Probala sam i da uklonim višnje iz likera, ali sam zaključila da likeru višnje ne smetaju već pojačavaju ukus. Višnje ostaju cele, čvrste i bez promene na njima. Vi uradite kako želite, to ostavljam vama da odlučite, svakako nećete pogrešiti da primenite bilo koji način. U koliko nemate lozovu rakiju, slobodno upotrebite neku drugu, razlika neće biti velika, možete uvek upotrebiti rakiju od jabuka ili šljiva, rezultat je isti, samo je ukus za nijansu drugačiji.

Moj liker iz ove sezone je tek u pripremi, pred vama je liker od prošle godine, ostavljen zajedno sa višnjama, ukus je odličan, liker je kristalno bistar a ukus poseban, tako kažu.

U koliko vam se dopada recept podelite ga sa prijateljima, a vaše utiske sa mnom, možda imate vaš porodični recept koji želite da podelite sa svima nama i da ih zajedno sačuvamo od zaborava.

(Visited 486 times, 486 visits today)