Džem Slatka zimnica

Džem od šljiva s rumom

Još jedan stari recept koji je gotovo omiljen mnogima od nas. Džem od šljiva je ne retko najdraži namaz koji uz domaći hleb čini savršen doručak, užinu ili poslasticu. Može biti namaz koji odlično ide uz bakin kolač, palačinke su sa njim posebno ukusne i uvek pravi izbor da dobijemo odličan desert. Sočne, mekane krofne punjene džemom od šljiva nikoga neće ostaviti ravnodušnim. 
Stari recept od šljiva je mnogima inspiracija da se poigraju malo ukusom uz dodatak ruma, limuna, vanile, cimeta. Nisam ni ja odolela tom izazovu, godinama unazad je baš takav džem redovno na našem stolu (pored onog tradicionalnog, naravno koji se kuva isključivo od šljiva i šećera). 
Volimo slatke namaze, samim tim kod nas u kući krene kuvanje marmelada i džemova sa prvim voćem, kuća nam uvek miriše na voće i voćne namaze. 
Šljive i rum, može zašto da ne, kućom se širi miris kuvanog voća i blaga slatkoća ruma, koja čini odličnu kombinaciju ukusa. 

Potrebno je:
4 kg šljiva,
2 kg šećera,
2 vanilin šećera,
1 dl ruma.

Priprema:
Sveže, zrele i zdrave šljive dobro oprati pod mlazom vode. Očistiti peteljke i koštice. Šljive iseckati na četvrtine, staviti ih u širu posudu za kuvanje na srednje jaku vatru uz stalno mešanje da se masa ne bi zalepila za dno posude. Dok masa krene da se greje šljive će pustiti svoj sok. Uz povremeno mešanje mase nastaviti kuvanje na umereno jakoj vatri. Kad čitava masa krene da vri i šljive se lepo ukrčkaju i raspadnu postepeno dodati šećer  i vanilin šećer uz stalno mešanje. Nastaviti kuvanje da se šećer dobro ukuva sa voćem i ispari višak tečnosti u koliko je ima. Pri kraj kuvanja dodati rum, nastaviti kuvanje dok alkohol ne ispari. Džem je gotov kada prilikom mešanja u posudi ostaje trag od kašike a pri mešanju se čuje karakterističan zvuk poput ,,šuškanja,,. Uvek možete uzeti kašiku, dve džema i sipati na hladnoj tacni, džem se tako brzo ohladi i možete proveriti gustinu džema. Džem je gotov kada ne klizi po tacni i ne razliva se okolo. 
Dobro oprane tegle zagrajte u rerni na 100º C oko 15 – 20 minuta da se sterilišu. Vruć džem odmah naliti u vruće tegle i zatvoriti novim metalnim poklopcima. (Rub tegle mora ostati čist, to će sprečiti kvarenje sadržaja u teglici. U koliko primetite tragove džema po rubu tegle, obavezno rub obrišite vlažnom salvetom ili ubrusom). Tegle umotati u novinski papir, složiti ih jednu do druge i dobro ušuškati da se postepeno hlade. Možete tegle vratiti u još toplu ali isključenu rernu i ostaviti da se tako ohlade. Izaberite opciju koja vama više odgovara. Ohlađene tegle čuvati na hladnom i tamnom mestu do upotrebe.
Moj savet je da džem uvek čuvate u manjim teglicama, što opet zavisi od vaše potrebe i broj članova vaše porodice koji vole ovako pripremljen slatki namaz. Samim tim se džem iz otvorene teglice brže upotrebi. Jednom otvorenu teglicu džema treba čuvati u frižideru. 
Količinu šećera možete korigovati sami, u koliko su šljive izuzetno slatke šećer se može smanjiti na 300 – 400 g po kilogramu voća. Mada je nepisano pravilo da u džem ide 500 g šećera na 1 kg voća, što naravno sve zavisi od slatkoće voća. U koliko je voće zrelo i sočno količina šećera se sigurno može umanjiti. Isto pravilo važi i za količinu ruma koju želite dodati, sami odredite količinu po svojoj želji i ukusu.
Ovakvu vrstu džema je najbolje kuvati na šporetu na drva, mada moram priznati ja često to nisam u mogućnosti tako da nekad kuvam na električnom šporetu i bude zaista odličan džem. U koliko niste u mogućnosti da u stanu imate popularni ,,smederevac,, ili neki drugi šporet na čvrsto gorivo ne očajavajte. Možete sve to i na šporetu koji imate, samo prilagodite količinu voća i veličinu posude za kuvanje. Možda će trajati duže, ali konačni rezultat svakako neće izostati. 
Džem od šljiva je svakako jedan od omiljenih namaza mnogima od nas. Ako već niste probali da sami pripremite domaći džem, moj savet je da to svakako učinite. Verujem da ćete uživati kako u pripremi tako i u odličnom ukusu koji će sigurno pokupiti sve vaše simpatije. 
Biće mi drago da čujem vaše sugestije i iskustvo u kuvanju džema. Možda baš vi imate neki poseban recept koji želite da podelite sa svima nama… 

You may also like...