Džem Slatka zimnica

Džem od jagoda

Počela je sezona za pripremu  ukusnih domaćih poslastica.Džem od jagoda je jedan od omiljenih poslastica koje možemo pripremiti od ukusnih i sočnih plodova voća. Za pripremu domaćeg džema od jagoda izaberite zrele i zdrave plodove, odvojite malo vremena, verujte mi zadovoljstvo će biti ogromno pri degustaciji domaćeg džema. Recept je vrlo jednostavan. 

Potrebno je: 

3 kg jagoda,
1,5 kg šećera. 

Jagode stavite u cediljku (đevđir) i operite tako što ćete je uranjati u vodu koju menjate nekoliko puta. Ocedite ih i narežite na četvrtine, tako pripremljene jagode stavite u šerpu i kuvajte na laganoj vatri oko 45 minuta (u zavisnosti od jačine vatre). Lagano dodajte šećer i uz neprekidno mešanje nastavite da kuvate vodeći računa da vam džem ne zagori…. 
Džem je gotov kada pri mešanju varjača ostavlja trag u šerpi. Teglice zagrejati (sterilisati)  u rerni na 100 stepeni, vruć džem naliti u vruće tegle i ostaviti u zagrejanu rernu da džem dobije koricu u tegli. Tegle ostaviti u rerni dok se skroz ne ohlade. Ohlađene tegle zatvoriti metalnim zatvaračima. 

Sjajan ukus i miris domaćeg džema biće prava nagrada za uložen trud…. 

You may also like...