Džem Slatka zimnica

Džem od bresaka

Breskve i nektarine su pravo blago ukusa i vitamina u letnjim mesecima, pravo vreme da ove sočne ukusne plodove iskoristimo za pripremu džema. 
Rado se sećam da je jedna od omiljenih poslastica našeg detinjstva bio komad hleba namazan džemom koji je pripreman sa puno ljubavi u kuhinji moje mame i nane… Doručak je uvek posebna čarolija za moje ukućane, kad na stolu ih dočeka teglica puna ukusnog sadržaja, pripremljen na tradicionalan način i sa puno ljubavi, onako kako su naše nane nekada pripremale… 
Potrebno je:
2 kg bresaka,
1 kg šećera,
2 limuna.
Breskve dobro operite, oljuštite i narežite na sitnije komade. U posudu u kojoj ćete kuvati džem slažite naizmenično breskve i šećer, dok sve ne utrošite, prelijte sokom od limuna i ostavite par sati na hladnom. Nakon što su breskve odstajale posudu stavite prvo na laganu, a zatim na jaču vatru. Uz stalno mešanje kuvajte 1 sat, računajući vreme kada je cela masa počela da vri (vreme kuvanja zavisi od jačine vatre na kojoj se kuva). Džem je gotov kada prilikom mešanja varjača ostavlja trag u šerpi, vruć džem pažljivo sipajte u čiste, suve, zagrejane i sterilisane tegle. Tegle ostavite u mlakoj rerni da se sadržaj sasvim ohladi i dobije tanku zaštitnu koricu. Ako je potrebno čistom vlažnom krpom obrišite rubove teglica, zatvorite novim metalnim zatvaračima i spremite u ostavu, biće pravi užitak u hladnim zimskim danima. 
Uživajmo u svakom slatkom zalogaju

You may also like...