Džem Slatka zimnica

Džem od jagoda sa vanilom

Jagode su izuzetnog ukusa u svežem obliku, ali njihova primena u pripremi slatkih namaza je uvek pravi izbor. Vreme kad miris sočnih plodova mami, nema veće blagodeti već ubrati sveže, crvene i mirisne plodove u svom vrtu.  Želja je uvek tu da se od njih pripreme izvrsne poslastice, kao i odlični namazi poput staklastih džemova i marmelada. Volim miris kuvanog voća koji se širi kućom…
Potrebno je:
2 kg očišćenih jagoda,
1 kg šećera,
2 kesice vanilin šećera,
sok od 1/2  limuna.
Priprema:
Za pripremu i dobar kvalitet džema je presudno da plodovi budu sveže ubrani, zreli i zdravi bez fleka i trulih delova. Plodove dobro oprati potapanjem u više voda naročito ako je voće sa pijace, nažalost znamo da se vrlo često koriste velike količine pesticida kako bi voće bilo što boljeg ,,kvaliteta,, ili da makar tako izgledalo. Vizuelno su svakako plodovi sa pijace lepši, onako baš ,,plasticifirani, sjajni i bez pravog ukusa,,. Nažalost ne retko smo prinuđeni da u nedostatku dovoljne količine domaćih proizvoda kupujemo i one koji dolaze iz uvoza i velikih plantaža. naravno ja uvek glasam za plodove ubrane ili kupljene od proverenih dobavljača i naših proizvođača…
Zrele i sočne plodove jagoda oprati, odstraniti peteljke i iseći na četvrtine. Pripremljeno voće staviti u posudu za kuvanje na srednje jaku vatru uz povremeno mešanje. Kad količina u posudi zavri nastaviti kuvanje na slabijoj vatri. Postepeno dodati kristal šećer, vanilin šećer, kao i sok od limuna. Jagode kuvati sve dok u posudi ne vidimo trag varjače i masa ne postane staklasto prozirna. Teglice zagrejati (sterilisatiu rerni na 100 stepeni, vruć džem naliti u vruće tegle i zatvoriti metalnim zatvaračem.  Vruće teglice umotati u platnene salvete ( bilo koju deblju tkaninu) ili papir i ostaviti tegle da se postepeno hlade tako ,,ušuškane,, na sobnoj temperaturi. 
 
Ohlađene teglice spremiti u ostavu na hladno i tamno mesto do upotrebe. Otvorenu teglicu džema čuvati u frižideru. 
 
 
Jedna sam od pristalica koja uvek glasa za teglice male zapremine i samo takve koristim za čuvanje džemova, marmelada i ostalih slatkih i slanih đakonija. 
Teglica puna voća čini naša jutra radosnim, slatkim… volim osmeh na licu mojih devojčica dok slasno uživaju u svakom zalogaju uz čarobni osmeh i sreću dok svojim nežnim ručicama probaju ,,najbolji tetin džemić,,  i malim prstićima umaču u teglicu punu ukuvanog voća  uz vragolasti osmeh i radost na licu. Za jedan njihov osmeh, zagrljaj malih ručica i radosno jutro provedeno sa njima vredi ustati i kada je snaga na izmaku.  
Uživajmo u svakom slatkom zalogaju!

You may also like...