Džem Slatka zimnica

Džem od kajsija 1

Kajsije dobro oprati, birati lepe i zdrave plodove. U veći sud staviti vodu da zavri, kajsije kratko obariti da bi se korica lakše skinula (oljuštila), obarene kajsije izvaditi, malo prohladiti odstraniti im koštice i oljuštiti ih.

Oljuštene kajsije iseckati na sitnije delove ili četvrtine u zavisnosti da li želite da se osete veći komadi voća u džemu ili ne.  Očišćene kajsije staviti da se kuvaju uz neprestano mešanje. Na 1 kg očišćenih kajsija dodati 500 g šećera, (ko želi slađu varijantu može dodati i 700 – 750 g šećera, naravno količina šećera zavisi i od slatkoće samih kajsija. 

Kada kajsije budu na pola ukuvane, dodavati lagano šećer uz neprestano mešanje. Džem je gotov kada se prilikom mešanja vidi dno šerpe i sam džem dobije staklastu boju. Tegle zagrejati u rerni na 100 stepeni, vruć džem naliti u vruće tegle i ostaviti u zagrejanu rernu da džem dobije koricu u tegli. Tegle ostaviti u rerni dok se skroz ne ohlade. Ohlađene tegle zatvoriti matalnim zatvaračima. 
                          Idealan džem od kajsija je jarko narandžaste boje. 

 


Džem od kajsije je intenzivnog mirisa, verujte mi, čitava kuća će vam zamirisati dok ga budete kuvali, a tek radost i zadovoljstvo na licima onih koji ga budu probali biće Vam prava nagrada za uložen trud.  

 
        Svakako džem nemojte jesti sami, podelite ga sa dragim ljudima iz svog okruženja. Verujte mi zadovoljstvo će biti obostrano…  

You may also like...