Slatka zimnica Slatko Zimnica

Slatko od belog grožđa

Vreme je za berbu grožđa i za neke divne tradicionalne recepte….

U koliko ste bili u prilici da probate slatko od ljuštenog belog grožđa znate o kakvom delikatesu se radi.  Na trpezi se često sretnemo sa raznim delicijama koje se pripremaju početkom jeseni sve sa željom da što više plodova sačuvamo sebi za period hladnih dana. Budu to pune teglice voća koje se priprema na razne načine. Voće ukuvano sa šećerom je nešto posebno, najlepši ukus koji se pamti.

Nešto što se kod nas oduvek rado pripremalo je ta slatka zimnica, uvek je u toj družini staklenih teglica raznog voća bilo mesta i za slatko od belog grožđa. I to ne bilo kog, već iz našeg vrta, ubrano sa vinove loze koju je u dvorište posadio još davne 1970 i neke godine moj deka. Vinova loza nam pored sočnih i slatkih grozdova pruža i najdivniji hlad. Ispod vinove loze je najslađe popiti kafu, sedeti sa prijateljima, odmarati u popodnevnim satima… baš tu se porodica često okupi uz roštiljanje i lepo druženje. Tu se sećamo detinjstva, nestašluka kojih je bilo, nije da nije… setimo se lepih događaja, anegdota raznih, dogodovština lepih i manje lepih… Male drvene ljuljaške koja je godinama bila tu ispod loze, na kojoj su i naša deca sa osmehom i cikom provodila vreme ljuljajući se uz pesmice koje su samo one razumele… Bilo je i tortica od blata i peska a sve upakovano u listove sa stare vinove loze…


Potrebno je:
1 kg oljuštenog grožđa,
1 kg šećera,
200 ml vode,
limun,
šipka vanile,
10 g sode bikarbone.


Priprema:
Najpre pripremiti rastvor, u 1 l vode dodati 10 g sode bikarbone, ovaj rastvor se koristi umesto krečne vode, na žalost mnogi od nas nisu u mogućnosti da pripreme krečnu vodu. Soda bikarbona je odlična zamena krečnoj vodi, oljušteno grožđe potopljeno u ovom rastvoru neće promeniti boju a zrna će biti čvršća, tako da se pri kuvanju neće previše smekšati i raspadati.  

Za pripremu slatka od ljuštenog grožđa valja odvojiti malo više vremena, puno strpljenja, želje i  volje. Krupnije belo grožđe bez semena ili sa svega par semenki dobro oprati pod mlazom tekuće vode. Skinuti zrdava i čvrsta zrna gožđa sa peteljke i uz pomoć malog nožića oljuštiti koru. U koliko ima semenke izvaditi ih uz pomoć ukosnice i nakon ljuštenja desetak minuta pre kuvanja oljuštena zrna spustati u krečnu vodu ili u rastvoru vode i sode bikarbone (zavisi šta vam je dostupno).
U širu posudu za kuvanje staviti 1 kg šećera i 200 ml hladne vode. Na srednje jakoj vatri ukuvati sirup uz povremeno mešanje. Grožđe ocediti u đevđir i blago isprati od sode bikarbone uranjanjem u hladnu vodu. Ostaviti par minuta da se ocedi od viška tečnosti. Ukuvanom sirupu lagano dodati pripremljeno grožđe i lepo ga rasporediti po sirupu. Posudu lagano protresti da sva zrna lepo urone u sirup. Slatko kuvati na srednje jakoj vatri bez mešanja. Dovoljo je povremeno protresati šerpu i pokupljati penu koja se pri  kuvanju pojavi na površini. U toku kuvanja na površini se mogu pojaviti i semenke iz grožđa u koliko nisu sve izvađene, obavezno ih pokupiti sa površine. Pri kraju kuvanja dodati kolutove limuna i šipku vanile. Slatko kuvati dok sirup i zrna grožđa ne postanu staklasto prozirni, a sirup ne pada u kapima sa kašike. Ukuvano slatko skloniti sa šporeta, pokriti posudu vlažnom pamučnom krpom i ostaviti da se postepeno hladi.

Suve i čiste tegle staviti u rernu, uključiti na 100 stepeni, zagrejati i posle 30 minuta izvaditi tegle i ostaviti ih da se dobro ohlade.
Ohlađeno slatko naliti kašikom u sterilisane staklene tegle. Zatvoriti metalnim zatvaračima i ostaviti na suvo, tamno i hladno mesto do služenja.

Ovo je tradicija koja se pamti, sačuvajmo neke divne recepte i poseban ukus od zaborava.

U koliko vam se recept dopada podelite ga sa prijateljima. Probajte i sami da pripremite slatko od grožđa, učinite sebi i onima oko vas život slađim, zašto da ne i uz pomoć pune teglice ukuvanog voća.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *