Napitak Slatka zimnica Sok

Sok od sibirske aronije

Aronija odavno važi za biljku čarobnih moći. O sibirskoj aroniji je već sve napisano, često slušamo o njenom lekovitom svojstvu, koje sve koristi pri konzumiranju proizvoda od aronije možemo imati. Koliko blagorodno i pozitivno može da utiče na ljudski organizam i zdravlje svakog čoveka, naročito dece i onih slabijeg zdravlja. Aronija se najčešće  koristi u sušenom obliku, kao sok, namaz ne retko i kao čaj. Ako imate malo slobodnog prostora, a želite da oplemenite svoj prostor i svoj vrt, svakako izaberite sadnicu sibirske aronije. Biće pravi ukras u svakom vrtu, sa prekrasnom bojom listova i belim cvetovima u proleću, dok će leto ukrasiti prekrasnim plodovima tamne boje, koji će vas nagraditi svojim ukusom nakon berbe krajem avgusta ili početkom septembra.  

Za pripremu soka, potrebno je:

1 kg bobica aronije,
400 g kristal šećera,
1/2 l vode,
sok od 1/2  limuna. 

Priprema:
Svežu aroniju dobro oprati, skinuti bobice sa peteljki, najbolje uz pomoć viljuške, provlačeći viljušku kroz grančice aronije, na taj način bobice se brže kidaju sa grančica. Za kuvanje pripremiti posudu, u kojoj se stavlja voda i šećer da provri uz postepeno mešanje da se šećer otopi. Kada voda provri dodati 1 kg svežih bobica sibirske aronije. Sada je potrebno konstantno mešanje sve dok masa ne počne da kuva, uz mešanje je poželjno da se iz bobica istisne veća količina soka. Kada masa dosegne tačku ključanja, posudu ostaviti još par minuta na toploj ringli, koju nakon tog vremena treba pomeriti sa šporeta i ostaviti da se masa ohladi. Ohlađenu masu procediti, kroz đevđir (sprava za presovanje i ceđenje sa rupičastim dnom) ili sterilnu gazu. Isceđen sok vratite na šporet da još jednom prokuva, skinuti penu u koliko se pojavi na površini, posle čega posudu treba skinuti sa ringle i u sok dodati isceđen limun. Sve još jednom promešati i sok naliti u sterilisane staklene flaše koje treba dobro hermetički zatvoriti. Dobijeni napitak čuvati na hladnom i tamnom mestu do upotrebe. 

Nakon otvaranja, flaša sa napitkom se treba čuvati u frižideru. Uživajte u divnom, zdravom napitku koji obiluje vitaminima, svakoga dana popiti po par gutljaja, najbolje ujutru pre jela po jedna mala čašica ali ne više od 3 male rakijske čašice u toku dana. Osobe koje su slabijeg imuniteta mogu uzeti po jednu čašicu pola sata pre jela, tako će najbolje iskoristiti sve prednosti ovog napitka. Po želji napitak možete i razblažiti sa malo vode pre upotrebe. 

Od 1 kg aronije uglavnom se dobije oko 700 ml soka, a nekad i manje. 
Ostatak bobica aronije svakako sačuvajte i od njih pripremite ukusan džem. Ujutru uzmite po jednu kašičicu ovog džema kao namaz ili kao samostalnu poslasticu uz čašu hladne vode. Svakako će činiti dobro za vaš organizam, ove male tamne bobice imaju čarobnu moć, ne kažu uzalud za sibirsku aroniju da su to bobice koje nam daju zdravlje u samo par gutljaja.

Kad smo već kod zdravlja, trebala bih plantažu aronije zasaditi, ali ko će sve to. Za sada u vrtu imam dve manje biljke koje me uvek obraduju plodovima, malo ih je, ali ja sam zahvalna i za tu šaku plodova. Ove godine te bobice završiće u nekom drugom napitku. Ali sretna sam ja, ne radi bobica samo, već radi drugih mnogo većih stvari koje su podjednako i mnogo više bitne. Sreća je to, još ima onih koji stalno razmišljaju i vode računa prijateljima, o meni i mom zdravlju, rekla bih, često više nego li ja sama. Kako ja i ove godine ne bih ostala bez ovog čarobnog napitka opet su tu neki dragi ljudi. Paze na mene i brinu da ja budem ok. Pa to malo svoje ubrane aronije i čarobnog napitka nesebično dele sa mnom. Zovu oni redovno, svakoga dana, sve čekajući pogodno vreme da ne remete moj san i moj poseban režim života. Da upitaju kako je protekla noć, da provere jesam li danas ok i naravno da slučajno nisam zaboravila svoju jutarnju dozu napitka. Malo je reći samo: hvala vam ljudi, srećna sam da ste uvek tu punim srcem. 


Nekada i sama poslednji atom snage dajem za tuđu sreću. Ipak je prijateljstvo najlepša stvar na svetu! Treba znati da prijateljstvo nije jednosmerna ulica, treba vratiti istom merom pa i više od onoga što sami dobijamo. Da li nam to sudbina dodeli prijatelje?

Uživajmo u svakom narednom danu okruženi ljudima koji će sa nama podeliti ljubav bezuslovno  i uzajamno. 

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *