Napitak Slatka zimnica Sok Zimnica

Domaći sirup od ribizli

Ovo je pravi napitak za vrele letnje dane i one koji vole blago kiselkasto voće, ja sam jedna od tih osoba. Volim da sačuvam ukus voća u svakom obliku, bilo da su u pitanju ukuvani džemovi, slatka ili voćni napitak, poput ovog soka od crvenih ribizli. Radije popijem čašu domaćeg soka nego najskuplje piće na svetu. Ako se prepoznajete i vi u toj priči, imam za vas odličan napitak.

Potrebno je:

2 kg ribizle,

700 ml vode,

na 1 l ceđenog soka dodati 1 kg šećera,

sok od 1 limuna ili 1 limontus.

Priprema:

Ribizle dobro oprati, skinuti od peteljki, staviti u posudu, dodati 700 ml vode i sok od limuna ili limontus da malo prokuvaju. Vruću masu ispasirati da se odstrane koštice, a zatim celu masu procediti kroz duplu gazu da se dobije bistri sok bez pulpe (ribizle se mogu pasirati i hladne, ali meni je uvek lakše pasirati ih dok su vruće). Sok izmeriti i na 1 l soka dodati 1 kg šećera, staviti na šporet da se sok kuva, vodeći računa da sok ne priključa, kuvati 5 – 10 minuta da se šećer otopi. Pokupiti penu koja se stvara na površini. Vruć sok naliti u vruće sterilisane flaše i zatvoriti metalnim zatvaračima. Ako želite da sok duže stoji vratite flaše u vruću rernu i uključite je na 90 stepeni oko 90 minuta da se pasterizuje. Nakon tog perioda rernu isključite i ostavite da se sok ohladi u rerni. Ako koristite velike flaše i ne mogu lepo da se smeste u rernu, jednostavno vruće flaše lepo ,,ušuškajte,, pokrite i ostaviti da se tako postepeno hlade. Čuvati na hladno i tamno mesto do služenja. Otvorenu flašu soka čuvati u frižideru dok se ne upotrebi.

Služiti rastvoreno vodom i po kojom kockicom leda, užitak svakako neće izostati.

Uvek koristim i predlažem manje flašice za pakovanje i čuvanje sokova. Flaša koja se otvori brže se potroši i ne pravi gužvu u fižideru. Sokove pakujem u male staklene flašice od 0,33l. Čuvanje sokova u njima je za mene dosta praktičnije, što savetujem i vama.

Drugi način za pripemu soka:

Dobro oprane i očišćene ribizle ispasirati ili izgnječiti. Uliti vodu i dodati sok limuna ili limunsku kiselinu i pokriveno ostavite preko noći na hladno mesto. Sutradan procediti kroz gusto sito i duplu gazu i na 1 l soka dodati 1 kg šećera. Kuvati na laganoj vatri oko 10 minuta da se sav šećer otopi, povremeno sklanjati penu sa površine. Vruć sirup uliti lagano u sterilisane, suve i tople flaše, zatvoriti metalnim zatvaračima i ostaviti ,,ušuškane,, u neko ćebe da se lagano hlade.

Sok  je jako ukusan, leti nam pruža pravo osveženje, a zimi malo vitamina i puno energije…

U koliko vam se dopada recept podelite ga sa prijateljima, a mi se družimo uskoro uz neke nove fine poslastice.

You may also like...