Napitak Slatka zimnica Sok

Sok od višanja

Počela je sezona višanja. Svakako treba iskoristiti ovaj period za pripremu voćnih napitaka.
 
Jedan od omiljenih napitaka mnogih od nas je sigurno sirup od višanja koji očarava svojim mirisom i ukusom. Spada u ukus koji nas vraća u detinjstvo i vreme naših baka. U vreme kada je svaka kuća mirisala na kuvano voće i slatkoću stvarajući najdivnije uspomene…
 
Sveže višnje tek ubrane dobro oprati pod mlazom hladne vode menjajući vodu više puta da se sva nečistoća sa višanja ukloni. Svakako je potrebno skinuti peteljke, nakon toga sledi malo ,,teži deo,, i večita dilema, kako izgnječiti višnje na najpogodniji način kad svi znamo kako sokić iz višanja može u kapima prskati na sve strane. Neophodno je zaštititi radnu površinu kao i odeću od mogućih fleka ili obući deo odeće za koji vas neće biti žao u koliko dobije koju flekicu. Naravno u koliko želite možete koristiti i sterilne rukavice (koje je poželjno oprati pod mlazom vode). Pripremite dovoljno posuda, trebaće vam, kao i đevđir, gusto sito ili pak gaza, suve sterilne staklene flaše sa metalnim zatvaračima, manja posuda za sipanje (lonče), levak.
Evo  zaista jednostavnog recepta za pripremu sirupa. 
 
Potrebno je:
5 kg višanja,
4 kg šećera,
1/2 l vode.
 
Priprema:
Da bi priprema soka krenula višnje treba dobro oprati i izgnječiti, neko to pokušava uz pomoć prese, ali verujte mi najlakše ćete postići željeni efekat ako taj deo posla obavite svojim rukama. Biće tu prskanja soka, fleka i malo nereda, ali u koliko budete dovoljno pažljivi, strpljivi i pristupite tom delu posla bez stresa i nervoze i taj postupak lakše će biti obavljen. Sada sve treba ocediti kroz đevđir – cediljku uz lagano dodavane oko 1/2l vode, a zatim ceo postupak ceđenja ponoviti kroz gusto sito ili gazu. Dobijenu količina soka izmeriti i na toj količini soka dodati  istu količina šećera. Ako dobijete 4 l tečnosti, treba dodati 4 kg šećera (znam mnogi će reći da je previše šećera, ali za pripremu ovog sirupa to je neophodno). U odgovarajućoj posudi staviti sok da se ukuva, do vrenja. U toku kuvanja pojaviće se veća količina pene koju treba obavezno ukloniti. Pustite sok da vrije par minuta ali ne više od 5. Vruć sok naliti u tople flaše i odmah zatvoriti. Poželjno je flaše okrenuti na zatvarač par minuta, ali vrlo pažljivo koristeći ubrus ili salvetu, na taj način stvoriće se vakum i sok može dugo da traje. Mogu se i ,,ušuškati,, dobro utopliti i ostaviti da se postepeno hlade narednih dana.
 
Ohlađen sok – sirup od višanja spremiti u ostavu i uživati u voćnom mirisu i divnom ukusu koji će svakako naići na oduševljenje onih koji budu imali privilegiju da isti ovaj sokić probaju.
Ovo je zaista odličan napitak divnog ukusa, pravo je osveženje za tople letnje dane koji se uvek može poslužiti uz koju kockicu leda.
Jedna mala preporuka: peteljke i koštice višanja ne treba baciti. 
Koštice višanja svakako treba sačuvati, zaista su moćne. Odlične su za pripremu termo i frigo jastučića od koštica višanja. Dovoljno je, oprati ih, osušiti i napuniti jastučić koji se može koristiti kao suvi termofor u hladnim mesecima.  Dok se ohlađen  koristi  kao pomoć u frigo terapiji kod povreda, upala… 
Peteljke višnje treba sačuvati za čaj, odličan je protiv kašlja…. 

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *