Desert Sladoled

Sladoled od jogurta i ribizli

Letnji dani su period kada mnogi od nas spas od vrućine potraže u ledenoj kremastoj poslastici. Domaći sladoled koji pripremimo po svom ukusu je nekako uvek pravi izbor. Ako poželite da pripremite domaći sladoled, uvek možete iskoristiti sezonsko voće i malo čokolade i pripremiti svoju omiljenu ledenu poslasticu po svom izboru.

Potrebno je za crveni deo:

3 žumanceta,
300 ml mleka,
300 ml mlečne slatke pavlake,
300 ml kondenzovanog mleka,
100 g šećera,
150 g pasiranih ribizli,
Po želji crvena jestiva boja.

Potrebno je za beli deo:

200 ml slatke pavlake,
200 g grčkog jogurta,
3 vanilin šećera,
100 g sitno sečena ili rendana mlečna čokolada.

Priprema crveni deo:

Mleko, kondenzovano mleko i slatku pavlaku staviti na šporet da zavri. U drugoj posudi umutiti žumanca sa šećerom, kad masa od mleka provri lagano mešajući dodati jedan deo u žumanca i promešati. Sve sjediniti i vratiti na laganu vatru uz stalno mešanje da se krema ukuva u zgusti. Ohladiti kremu na sobnoj temperaturi, dodati ispasirane ribizle, u koliko želite intenzivniju crvenu boju možete dodati i malo crvene boje. Masu naliti u odgovarajuću posudu, a zatim je prebaciti u zamrzivač. Ono što je bitno jeste mešanje mase na svakih sat vremena što podrazumeva, da se masa izvadi iz zamrzivača dobro promeša i opet vrati. Postupak ponavljati više puta sve dok se ne dobije potpuno glatka masa, na taj način se izbegne da se u sladoledu pojave kristalići leda.

Priprema beli deo:

Sjediniti sve sastojke za beli deo i staviti na slabiju vatru da se šećer otopi. Postupak hlađenja ponoviti kao i kod prve mase. Ohladiti masu na sobnoj temperaturi, ubaciti sitno seckanu ili rendanu mlečnu čokoladu i ostaviti da se hladi. Povremeno promešati masu iz istog razloga da se ne stvore kristali leda.

Pre nego se potpuno zamrzne sladoled možete sjediniti po želji slažući crveni i beli deo (ali ne mora) i vratite da se dobro ohladi. Pre služenja sladoled izvadite nekih 15 minuta na sobnoj temperaturi. Dekorisati svežim ribizlama ili po želji.

Sladoled je pripremljen po receptu moje drage instagram prijateljice Katarine Paoletić @nesto_slatko_by_katarina i njen sladoled od lavande i jogurta je bio inspiracija za moju verziju. Ja sam ukus lavande zamenila ribizlama, a u belom delu od vanile i jogurta dodala usitnjenu čokoladu. U koliko želite da pripremite ovaj hladni desert, učinite to kako vama više odgovara, po svojoj želji i volji. Katarini hvala na divnom receptu mi smo zaista uživali u ledenoj kremastoj poslastici, nadam se da ćete i vi.

You may also like...