Desert pečeni kolač Tradicionalni kolači

Bakin kolač – galete

Neodoljiv ukus, kolač koji nas podseća i vraća u detinjstvo, sećanja se nižu, vraćaju se ko bumerang na neke lepe dane.

Hajde da zajedno uplovimo u vremeplov i uživamo uz popularne galete tj. najdivniju poslasticu iz bakinog kuvara. Neki ih zovu galete, neki bakin kolač ali sve jedno je ovo jedna od poslastica koju svi vole i rado joj se vraćaju.

Nekada su naše nane i bake bakin kolač pekle na velikom metalnom kalupu koji je išao direktno na plotnu šporeta, zagrevao se na plotni i u njemu pekli kolačići. Baš taj bakin kalup i danas čuvam kao suvenir, uspomenu, dragi predmet koji me seća na miris bakine kuhinje i odrastanje, seća na detinjstvo i neke lepe zimske dane.

Danas to izgleda mnogi jednostavnije i brže za pripremu.

Potrebno je:

4 krupnija jaja,

200 g kristal šećera,

180 ml mleka,

180 ml ulja,

460 g brašna,

1 prašak za pecivo,

1 vanilin šećer,

rendana korica jednog limuna.

Priprema:

Jaja umutiti penasto sa šećerom i vanil šećerom, dodati hladno mleko i ulje, još malo masu sjediniti mikserom. U drugu posudu sjediniti brašno sa praškom za pecivo i postepeno dodavati već pripremljenoj masi. Dobro umutiti mikserom kako ne bi ostale grudvice od brašna, da se dobije fino glatko testo. Na kraj dodati rendanu koru jednog limuna, limun pre upotrebe dobro oprati i osušiti, a još bolje je u koliko imate mogućnost da upotrebite organski limun, što je nažalost mnogima nedostupno. Sada je to mnogo jednostavnije s obzirom da u mnogim trgovinama možemo kupiti gotovu osušenu rendanu koricu, ukus je fantastičan, kao i aroma koja se dobije.

Kalup za galete zagrejati na temperaturi od 3, 5 od ponuđenih 6 sa aparata. Na vruć kalup naneti 3 veće supene kašike gotove mase, blago pritisnuti gornjim poklopcem kako bi se masa fino razlila po kalupu i sačekati par minuta, gotovo svaki aparat za galete ima tajmer koji se pali u vidu crvene i zelene lampice. Kod mene funkcioniše tako da kada se ugasi crvena lampica galete su pečene, to je nekih 2, 5 – 3 minuta. E sada svaki kalup ima drugačiju jačinu, tako da svako od nas isprobavanjem svog kalupa mora odrediti i vreme pečenja, jer su aparati različiti.

Uživajte u pripremi, poslužite još vruće galete uz čaj ili kafu, sa čokoladnim, karamel ili voćnim prelivom uz dodatak bobičastog voća. Taj izbor ostavljam vama pa krenite u pripremu i iznenadite svoje ukućane i iznenadne goste, zašto da ne.

Recept je pripremljen u saradnji sa Dr.Oetker

U koliko vam se dopada recept podelite ga sa prijateljjima i skupa uživajte u pripremi.

You may also like...