Desert

Krofne

Poslastica od slatkog testa koja se voli, mogu da se posipaju šećerom u prahu, da se pune džemom, eurokremom, preliju topljenom čokoladom. Ništa lepše za vreme kada društvo treba da se okupi, uz kaficu ili šolju toplog čaja.

Potrebno je:

oko 700 – 750 g belog brašna,

3  jaja,

300 ml mleka,

100 ml ulja,

25 g kvasca,

1 kašičica soli,

3 kašičice šećera,

naribana korica 1 limuna,

1 kašičica ruma.

Još je potrebno:

oko 700 ml ulja,

šećer u prahu za posipanje,

1 vanilin šećer,

čokoladni preliv.

Priprema:

U posudu sjediniti mlako mleko, dodati kvasac, šećer i 1 kašiku brašna. Ostaviti kvasac da se aktivira desetak minuta.

Jedan deo brašna staviti u širu posudu za mešenje i dodati malo so, zatim dodati pripremljen kvasac, jaja, ulje kao i rendanu koricu jednog limuna, malo ruma. Testo sjedinite uz pomoć varjaće, postepeno dodajući ostatak brašna, pripremljeno testo fino obradite rukom, da se dobije mekano fino i glatko testo koje treba da se odvaja od zidova posude a da se ne lepi za prste. Po potrebi dodati još kašiku dve brašna, količina brašna može da varira zbog same vrste brašna kao i krupnoći jaja.

Pripremljeno testo pokrijte pamučnom krpom i ostavite oko 35 – 40 minuta da fino naraste.

Naraslo testo stavite na malo pobrašnjenoj površini i blago obradite tj okrenite rukom. Testo uz pomoć oklagije istanjite na debljinu od 1 cm i uz pomoć okruglog sekača koji se uranja povremeno u  brašno vadite testo za krofne.

Na veću tacnu stavite pek papir i na njoj slažite pripremljeno testo za krofne. Pokrijte testo pamučnom krpom i ostavite ga 15 minuta da odmara i da krofne malo narastu.

Ostatak testa sjedinite i opet razvaljajte i secite, mada ja lično više volim da od ostatka testa napravim koju slatku mekiku.  

U dublju posudu nalite oko 700 ml ulja i zagrejte  na srednje jakoj vatri, temperatura ulja bi trebala biti oko 170 stepeni. Krofne pecite tako da uvek na ulje stavite gornju stranu testa, tako da strana koja je bila na tacni sada bude gore. Nakon par minuta kada fino porumene, okrenite ih. Pečene krofne složite na pek papir kako bi upio višak masniće.

Vruće krofne popspite prah šećerom i vanilom. Po želji ih možete puniti džemom, eurokremom ili preliti čokoladnim prelivom.

Uživajte u pripremi, a mi se družimo uskoro uz neke nove fine poslastice.

Recept pripremljen u saradnji sa Dr.Oetker

You may also like...