Desert pečeni kolač

Baklava


Ko je od vas za sočnu baklavu? Mi jesmo uvek, poslastica koja se služi svakoga dana, a može i u svečanim prilikama, u toku praznika, slava i svetkovina… Svaki povod je dobar za ovakav delikates, kad god poželite možete je izneti  na sto i verujem da će uvek izazvati oduševljenje prisutnih (naravno uvek je poželjno imati  u rezervi još nešto što bi ste ponudili od slatkiša, postoji mogućnost da ipak neko nije oduševljen tom količinom šećera).
Još jedna orijentalna poslastica vrlo popularna u našim krajevima kao i u zemljama koje su u našem okruženju, pripremljena na drugačiji način od prethodnog, recept možete pogledati ovde


Potrebno je:
500 g tankih kora za baklavu – oko 20 – 22 korice.
400 g mlevenih oraha,
100 g seckanih oraha,
100 g suvog grožđa, ulje.


Sirup:
800 g kristal šećera,
600 ml vode,
1 manji limun,
vanilin šećer,
matičnjak za dekoraciju.


Priprema:

Samlevene i seckane orahe sjediniti u jednu posudu i promešati.
U posudu za kuvanje staviti šećer i vodu, kad masa počne da vri kuvati oko desetak minuta na srednje jakoj vatri da se ukuva lep proziran sirup. Sirup ne sme da bude previše ukuvan, niti gust.  Kuvanom sirupu po želji dodati kriške limuna i ostaviti sa strane da se dobro ohladi.


Za baklavu uvek birajte tanke kore i nema greške sa pripremom. Pripremljen pleh za pečenje blago pouljiti. Jedan komad baklave savijen je od jedne cele kore…. da pojasnim pripremu za one koji možda nisu pripremali baklavu na ovaj način ( u nastavku teksta je foto – colaž sa postupkom pripreme)… Uzeti jednu koru i položiti je na ravnu podlogu. Jednu polovinu kore premazati blago uljem, najbolje je za to koristiti četkicu, tako se ulje u tankom sloju i ravnomerno nanosi po kori. Nauljenu koru saviti na pola, opet blago u par poteza premazati koru uljem, vodeći računa da samo vrh četkice bude natopljen uljem, to je dovoljno, koru još jednom presaviti na pola, dobiće se četiri sloja kore sada, još jednom upotrebiti četkicu i blago premazati koricu. Na jedan kraj kore staviti 2 kašike oraha i malo suvog grožđa. Jedan kraj kore saviti ka sredini da se dobije trougao, postupak savijanja kore ponavljati dok ne stignete do drugog kraja kore. Kraj kore saviti ka unutra i podvući ga ispod, da se ne bi otvorila korica pri pečenju. Znači kraj kore uvek treba okrenuti ka plehu. Postupak ponavljati dok se ne utroši cela količina kora i mase ili dok ne napunite pleh. Poređane baklave još jednom odozgo blago premazati uljem uz pomoć gore pomenute četkice. Tako je lakše kontrolisati količinu ulja koja se upotrebi.

Rernu zagrejati na 220 C

Baklavu peći na 200 C oko 30 – 40 minuta u zavisnosti od jačine rerne, temperatura se po potrebi treba smanjiti, da na kraju baklava dobije zlatno žutu boju i hrskavu koricu. Vruću baklavu preliti ohlađenim sirupom, posle izvesnog vremena okrenuti baklavu da i druga strana koja je bila gore upije sirup. Ostaviti je najbolje preko noći na hladno mesto (ne u frižider) da dobro upije pre služenja.

Baklavu poslužite uz kriške limuna i malo matičnjaka koji će dodatno obogatiti ukus svojom aromom. Pripremite kafu, okupite prijatelje i drage vam ljude i uživajte u provereno dobrom ukusu. Pouzdano znam da je vole odrasli kao i deca, jednostavno se priprema, može se pripremiti dan – dva ranije i da uvek imate poslasticu za iznenadne goste. Tako je puno razloga da pripremite baklavu.


Postupak pripreme

U koliko vam se dopada recept podelite ga sa prijateljima, pripremite baklavu i napišite nam svoje utiske. Očekujem neke nove predloge i ideje za vas omiljen recept…

Pozdrav iz naše slatke kuće Kuvajmo Srcem

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *