Slana zimnica Zimnica

Ajvar mleveni – bogatstvo ukusa u teglici

Da li i vi pripremate najbolji ajvar na svetu…

Bliži se jesen, kao i zima koja će brzo zakucati na naša vrata. Vreme je da svoje ostave i špajz napunimo teglicama sa slatkom i slanom zimnicom pripremljenom na tradicionalni način, bez veštačkih boja, aroma i konzervansa. Često se vodi polemika oko pripreme ajvara, koji je način pripreme najbolji. Da li je potrebno dodati patliđan, paradajz, luka. Mislim da će se mnogi složiti da se pravi ajvar  priprema isključivo od kvalitetne crvene paprike bez dodavanja bilo kog povrća.
Svima nama poznata sorta ,,kurtovska kapija,, ima plodove sa dva lica i dobra je za pripremu zimnice, a pogotovo ajvara. Lako se peče i odlično ljušti što je preduslov da se dobije odličan i kvalitetan ajvar. Kod nas se ajvar kao i ostala zimnica priprema oduvek. Moja nana je uvek govorila, da je za pripremu dobrog ajvara potrebna dobro zrela paprika, mesnata, sveža i zdrava. (nekada je ona takve najukusnije i najbolje paprike gajila u svojoj bašti, o tome sam već pisala ovde).
Za uspešan poduhvat u pripremi ajvara je potrebno nabaviti dobru papriku. Ko jednom pogreši u odabiru, sigurno će idući put biti daleko pažljiviji pri kupovini paprike. Za to je potrebno iskustvo koje se stiče vremenom i posle par grešaka (i sama sam došla u takvoj situaciji jedne kišne hladne noći posle sate i sate provedene u ljuštenju paprika. Sekunde su odlučile da cela količina paprike ne završi u kontejner, dotle je došlo. Na kraju smo ipak na kumino instistiranje nastavile tu ,,nemoguću misiju,, do zadnje paprike, dočekavši prve petlove i svitanje novog dana. Osta to kao jedna naša avantura u druženju sa paprikom, koje se i sada ne rado sećamo).

Donosim vam još jedan od načina pripreme ajvara. Recepta je mnogo, ali svako od nas treba izabrati postupak pripreme i ukus koji želi postići nakon napornog posla. 
Papriku je potrebno odabrati, dobroooo oprati (onako svaku posebno, jednu po jednu), ostaviti je da se osuši ili je posušiti krpom. Paprika se peče na šporetu najbolje je druženje kad je tu popularni ,,smederevac,, ali može i neka druga peć. Važno je da se paprika peče na plotni sa svih strana (ne u rerni, onda izgleda kao barena) i stavlja u posudu sa poklopcem ili kesi, da se paprika dobro ,,podbari,, Paprika se lakše ljušti dok je topla, samo ljuštenje je najbolje na dasci uz pomoć noža, oljuštenu papriku otvoriti po dužini i nožićem skinuti seme i peteljku (nikako je ne treba prati kroz vodu, što je često popularni način za brže skidanje semena, onda se ne dobija ništa, ni miris ni ukus). Za dobar i uspešno pripremljen ajvar važno je papriku dobro ocediti od viška tečnosti na đerđef ili retki džak koji visi iznad posude najmanje 5 – 6 sati, a najbolje preko noći.   
Oceđenu papriku samleti na vodenici za mlevenje mesa. Mlevenu masu naliti u blago pouljenu šerpu u kojoj će se kuvati ajvar. Ostatak ulja zagrejati i preliti papriku vrelim uljem. Ostaviti 20 – 30 minuta da paprika upije ulje. Nakon tog vremena krenuti sa kuvanjem na srednje jakoj vatri uz stalno mešanje. Od momenta kada se masa ugreje i počne da vri, potrebno je još oko 60 minuta kuvanja, što naravno zavisi od kvaliteta same paprike. U toku kuvanja pojaviće se višak tečnosti, budite strpljivi nema mesta panici, nastavite sa kuvanjem, višak tečnosti ispari u toku kuvanja. 
Negde na polovini kuvanja kad se masa smanji za pola dodati šećer, so po ukusu i sirće.
Da je ajvar gotov reći će vam trag u šerpi i klobuci koji se pojavljuju na površini kuvane mase. Kad varjača ostavi trag u šerpi u toku mešanja ajvar je gotov. U međuvremenu sterilisati – zagrejati tegle sa otvorom na gore u rerni na 100 stepeni oko 20 – 30 minuta i pripremiti metalne poklopce za zatvaranje. Vruć ajvar naliti u vruće tegle, vodeći računa da se ajvar dobro uz pomoć kašike sabija u tegli, da ne ostane vazduha. Odmah zatvoriti metalnim poklopcima i teglice složiti u kutiju ili gajbu i dobro ih ,,ušuškati,, u ćebe da se lagano hlade. Ohlađene tegle složiti u hladnu i suvu ostavu i pustiti ih da čekaju svoje prve degustatore. 

Potrebne namirnice: 
100 paprika sorta ,,crvena roga,, ili ,,kurtovska kapija,, 
400 ml ulja,
3 – 4 kašike sirćeta,
4 kašike šećera,
3 – 4 kašike soli (po ukusu). 

Ne zaboravite na one koji nemaju uslove da pripreme ovakav delikates… podelite rado sa njima po koju teglicu. Biće vam zahvalni, a vi srećni… 

Uživajmo u čarima domaće kuhinje!

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *