Slana zimnica Zimnica

Peglana paprika

Kada se kaže zimnica mnogima bude to asocijacija na “nemoguću misiju”.  Da nije baš uvek tako potvrda je i ovakav način pripremanja paprike koja će svakako biti pravo osveženje u hladnim zimskim danima na trpezi. Ovo je jedan od mnogih recepata, koji ne zahteva suviše vremena, niti neko specijalno pređašnje znanje kao ni dugo godišnje iskustvo u pripremanju zimnice. Idealan za one koji za pripremanje zimnice ne mogu da odvoje jako puno vremena. Recept koji godinama unazad iznova pripremam svake godine za redom i bez razmišljanja mu se opet vraćam. 
Znam da su mnogi protivnici upotrebe konzervansa, ali je povrće sa pijace gotovo nemoguće pripremiti bez njih i garantovati da će zimnica ostati dobra u toku zime. Kod nas se tradicionalno priprema zimnica svake jeseni, baš kao što je i moja nana nekada. Postoje recepti gde se povrće prirodno konzervira najčešće u sopstvenom soku, ali za to treba napraviti i pravi izbor namirnica. Treba birati zdrave namirnice, koje nisu previše prskane i koje su ispravno prihranjivane, samo od njih može uspeti prirodno konzervirana zimnica.
Nažalost takvih plodova je sve manje…

Jedna od polaznih tačaka svakako mora biti dobar kvalitet paprike, poželjno je da budu ubrane svega par dana pre upotrebe ne više (ne smeju biti sasušene od dugog stajanja), treba da budu sveže, jedre i naravno zdrave i neoštećene, bez mekanih delova, fleka i truleži. 


Potrebno je:
 
10 kg crvenih mesnatih paprika – očišćenih,
400 g kristal šećera,
250 g so,
120 g esencije,
10 g C konzervans,
1 C vinobran,
biber u zrnu,
rendana šargarepa i
(beo luka i peršun po želji).
Priprema:
Paprike dobro oprati i očistiti od semenki, vodeći računa da su paprike zdrave i sa unutrašnje strane (desi se da paprika spolja bude sjajna i lepa, a da unutrašnji deo paprike bude truo sa primesama buđi, ili paučasto bledo – bele, ne retko i sa nekom gusenicom koja je tu pronašla svoje utočište).
Za slaganje paprike pripremiti jednu veću posudu u kojoj može stati složena paprika, najbolje je upotrebiti veću šerpu od 20 – 30 kg. Bitno je znati da je potrebno pripremiti odgovarajuću  manju za par centimetara posudu tipa tepsije ili manje šerpe koja može poslužiti da se poređana paprika pritisne odozgo.
U maloj posudi pomešati so, šećer, vinobran, konzervans i esenciju. Malom kašičicom stavljati od pripremljene mase u svaku papriku, takoreći soliti papriku iznutra (dovoljno je 1/3 kašičice, ne više od toga za jednu papriku). Paprike ređati u veću ravnu posudu, jednu do druge, u koliko ostane malo pripremljene mase rasporediti je preko poređanih paprika. Papriku pokriti  poklopcem koji može stati u donju posudu i pritisnuti  nečim, može kamen, napunjen balon vodom ili nekoliko punih flaša. Paprike 2 – 3 puta promešati lagano, da paprike koje su bile na dno posude zamene mesto sa onim paprikama koje su  pri vrhu. Paprike ostaviti 48 sati da odstoje (neko taj proces krati na 24 sata, ali ja ne, tako dobijem idealno ravne i podjednako ,,peglane paprike,, ) Za ređanje pripremiti sterilisane tegle i metalne poklopce.
,,Peglane paprike,, nakon 2 dana ređati jednu preko druge u teglu, naizmenično dodajući  biber u zrnu (po želji se može dodati sitnije iseckan beli luka i peršun, kod nas je bez luka). Poređane paprike jače pritisnuti i napuniti tegle do samog ruba, staviti pahuljicu ispod ruba tegle, naliti ostatkom tečnosti malo ispod vrha tegle. Pripremljene tegle ostaviti preko noći otvorene, ujutru po potrebi dodati još malo soka koji su pustile paprike, vodeći računa da između njih ne ostane vazduha, a onda ih hermetički zatvoriti. Tegle sa paprikom ostaviti u ostavu na hladno i mračno mesto, nakon mesec dana paprike su spremne za služenje.
Za one koji vole šargarepu, primetićete da je u mom izdanju sa i bez nje. Treba udovoljiti svima…
Jedan deo paprika pripremljen sa rendanom šargarepom koja se takođe doda  masi gde su so, šećer, esencija i kašičicom se stavlja po malo u svaku papriku… Ostatak postupka isti kao u gornjem tekstu.
Da se  zima doćeka  spremno…

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *