Slana zimnica Zimnica

Paradajz sa slačicom

Želja svake domaćice je pripremiti raznovrsnu zimnicu, pa tako i ostavljanje celog paradajza u tegle, bitno je sačuvati povrće na više načina za hladne zimske dane koji su pred nama.

 Za pripremu odabrati lep, zdrav, nepovređen paradajz i oprati u nekoliko voda da bi se odstranile sve nečistoće i skinule peteljke.

Tako pripremljen paradajz složiti u staklene tegle, u zavisnosti od vrste i veličine paradajza birati i veličinu tegli, posuti malo kristal šećerom i blago posoliti, dodati bibera u zrno, list celera ili peršuna (po želji). 

Naređan paradajz pritisnuti sa dva prutića unakrsno, najbolje je upotrebiti mlade grančice vinove loze (tako je to uvek pripremala moja nana, ja ostala dosledna tome), pored plastičnih ,,zvezdica,, samo u ovom slučaju ja uvek biram mlade grančice – prutiće vinove loze.

Količinu vode možete odrediti tako što ćete napunjenu teglu paradajzom naliti vodom, zatim vodu lagano preliti u posudu za kuvanje i na taj način odrediti koja količina tečnosti vam je potrebna za preliv.
Preliv:
2,5 l vode,
125 g kristal šećera,
75 g soli.
Još je potrebno:
biber u zrnu,
list celera,
list peršuna,
slačica.
Priprema:

Za preliv prokuvati vodu, so i šećer, ostaviti da se potpuno ohladi. Paradajz se nalije hladnim  prelivom – presolcem i dodaju zrna slačice kao prirodni konzervans. Paradajz se može pripremiti tako isto samo umesto slačice dodati neko sredstvo za konzervisanje hrane to je izbor svake domaćice.  Ako znamo da zimnica kupljena u trgovini u sebi sadrži ogromne količine tih i sličnih dodataka, onda svakako izbor treba biti domaća priprema zimnice.
Ovako pripremljen paradajz može biti vrlo ukusan, a danas nam razne sorte paradajza daju mogućnost za više krativnosti, može nam poslužiti u toku zime kao dodatak jelima, salatama i ostalim  prilozima kao dekoracija.
Ja uvek glasam za zimnicu iz sopstvenog špajza, pa drage moje domaćice, još uvek nije kasno da napunimo teglice divnim plodovima povrća i voća.


You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *