Džem Slatka zimnica Zimnica

Džem od višanja

Moram da vam priznam, volim crveno voće, ali ono baš volim. Kad dođe red na berbu višanja moju radost teško da mogu opisati. Skrenula bih pažnju na njihovu divnu boju ili taj posebno kiselkasti ukus koji prosto obožavam. Ne znam da li bi sa njima pre u kolačima, marmeladi, džemu, slatku, kompotu ili fantastičnom likeru. Pošto nisam neko ko stvari olako prepusti slučaju, ja pripemim od svega po malo. Pa neka se nađe.

Čarobno ukusan đžem od višanja u meni izazove radost i sreću, zanemarim umrljane prste, isprskanu kuhinju i fleke na bluzi, ko još mari za to kad znam da je sve to preduslov da se stigne do željenog cilja i ove ukusne poslastice kojoj se svi radujemo.

Dzem od višanja pripremam na dva načina, lakši i brži sa želir šećerom i onaj pravi domaći koji se kuva na klasičan način samo višnje i šećer, kao što su kuvale i naše nane. Ukus je podjednako dobar, razlika je u vremenu i strukturi. Klasičan džem dobije malo tamniju boju zbog dužine kuvanja i količine šećera, dok džem sa želir šećerom ima svetliju boju i bude onako svilenkast, staklasto proziran. Znam da ovo svi znate, ali ipak treba naglasiti da za pripremu džema voće mora biti zrelo, zdravo i sveže ubrano.

Potrebno je:

2 kg očišćenih višanja,

1.5 kg kristal šećera.

Priprema:

Višnje operite u đevđiru pod mlazom tekuće vode ili uranjanjem u hladnu vodu, koja se menja više puta. Ostavite da se ocedi višak tečnosti zatim višnje očistite od peteljki i koštica. Višnje ostaviti onako u komadu kako su očišćene, nije potrebno da se dodatno melju niti blendiraju. U dublju i širu posudu u kojoj kuvate džem naizmenično složite red višanja i red šećera dok ne utrošite celu količinu. Preko noći šerpu ostavite na hladno, najbolje u frižideru, mada ako nemate puno vremena i par sati će biti dovoljno da višnje puste sok. Sutradan šerpu stavite na laganoj vatri, da se masa ujedini i zagreje, postepeno povaćajte temperatutu da džem krene da vri, vodeći računa da temperatura ne treba biti jaka. Stalno mešanje je neophodno da džem ne zagori. Penu koja se stvara na površini treba kašikom pokupiti i ukloniti. Od momenta kada džem provri kuvajte još jedan sat, to vreme je sasvim dovoljno da se dobije željena gustina na ovako maloj količini voća. To opet zavisi od jačine šporeta i temperature na kojoj se džem kuva. Malo odstupanje u vremenu kuvanja ništa bitno neće promeniti u ukusu, ali hoće u boji. Što se džem bude duže kuvao dobiće tamniju boju. Ako želite da proverite da li je džem gotov na tacni izvadite malo vrele mase i ohladite, tako ćete biti sigurni da ste dobili željenu gustinu. Uvek imajte na umu da voće ne treba kuvati preterano dugo, od višanja se ne može dobiti onaj gusti džem kao što se dobije od šljiva recimo. Vruć džem nalijte u čiste, suve, sterilisane tegle na 100°C i zatvorite ih metalnim zatvaračima (uvek savetujem da to budu novi metalni zatvarači koji dobro dihtuju). Zatvorene tegle vratite u mlaku rernu i ostavite ih da se tamo ohlade.

Nakon hlađenja tegle sa džemom čuvajte u hladnu i mračnu prostoriju, pordum ili špajz.

Za džem sa Dr. Oetker Želirnim šećerom Extra 2:1 – potrebno je:

2 kg očišćenih višanja,

1 kg želir šećera 2:1 ( gelir zucker)

Jedno pakovanje Dr. Oetker Želirnog šećera Extra 2:1 (500 g) koristi se za 1kg voća ili 900 ml voćnog soka. Sadrži pektin, koji se dobija iz jabuka i citrusnog voća.

Dr. Oetker Želirni šećer Extra 2:1 nam omogućava da slatku zimnicu pripremimo brže i jednostavnije. Ovo je idealno za mlade domaćice, mlade mame ili osobe koje su u stalnoj gužvi pa im vreme uvek manjka, a ipak bi želele da na polici u špajzu imaju svoj džem ili marmeladu. Ništa zato, tu je želirni šećer koji je odličan saveznik svima nama da ubrzamo proces kuvanja, bez višesatnog stajanja kraj šporeta. Sada je suvišno reći da nije bilo vremena za takav poduhvat, uz želirni šećer potrebno je samo malo vremena da se dobije odličan džem, voćni žele ili marmelada bez dodavanja običnog šećera. Pijace su prepune sezonskog voća koje svakako valja iskoristiti za neki fini namaz.

Priperma:

Višnje pripremiti isto kao što je gore već navedeno. U dublju posudu za kuvanje naizmenično ređajte očišćene višnje i želirni šećer, posudu ostavite 10 – 15 minuta sa strane da voće krene da pusta sok (posuda može i odmah da se stavi na ringlu i zagreje, ja više volim da voće pusti svoj sok i tek onda da krenem sa kuvanjem). Šerpu sa voćem lagano zagrejte uz stalno mešanje. Kada masa počne da vri po površini će se pojavi pena, kad pena postane gusta u toku kuvanja obavezo je pokupite kašikom i uklonite. U koliko pena ostane u džemu, zbog mehurića koji se stvaraju džem neće biti staklasto proziran, te će svakako uticati na izgled i sam kvalitet džema. Od momenta kada cela masa počne lepo da vri kuvajte još 3 minuta. Gotov džem nalite u već pripremljene, zagrejane i sterilisane tegle na 100°C i zatvorite metalnim zatvaračem, da dobro dihtuje. Tegle odmah nakon zatvaranja okrenite na poklopac i ostaviti ih tako 5 minuta, a zatim ih vratite u normalni položaj. Ostavite da se ohlade i čuvajte na hladno i tamno mesto.

Pri okretanju tegli koristite krpu, okrećite ih lagano, tegle su jako vruće i naravno pre toga još jednom proverite da li je poklopac dobro zatvoren i da li dihtuje kako valja, da ne bi došlo do izlivanja džema i opekotina po rukama.

Ako želite da probate neki recept za slatku zimnicu sa mog bloga ovde možete videti šta se to kod nas rado krčka. U koliko vam se dopada recept podelite ga sa prijateljima, a mi se družimo uskoro uz neki novi slatki zalogaj.

Na slikama je džem koji je ukuvan sa Dr. Oetker Želirnim šećerom Extra 2:1

Koji recept ćete vi izabrati to ostavljam vama da odlučite. I jedan i drugi imaju svoje prednosti, sve je stvar ukusa i želje u zavisnosti ko šta više voli. Svakako ćete obradovati sebe i svoje ukućane divnim namazom za koju god varijantu da se odlučite. Uživajte u pripremi, a ja očekujem vaše utiske, sugestije i savete.

You may also like...