Kompot Slatka zimnica Zimnica

Kompot od višanja

Valja iskoristiti svaki crveni plod koji nam daruje priroda. Ove divne sočne plodove možete jesti tokom čitave sezone, kao i preko zime konzervirane ili smrznute u neograničenim količinama, prava su blagodet za organizam.

Kod nas se pored ostalih divnih poslastica od višanja uvek nađe i kompot kao neizostavni način da sačuvam što više voća u staklenim teglicama. A kompot je morao na degustaciju, ko će dočekati zimu.

Recept:
Za teglu od 1 kg ili 800 ml, potrebno je oko 400 g višanja sa košticama možda i malo više,
6 kašika šećera,
voda.

Pripema:
U čiste i sterilne tegle naizmenično ređati zdrave, čvrste, zrele i dobro oprane višnje i šećer, naliti vodom do ruba tegle i zatvoriti novim metalnim poklopcem.
U širu i dublju šerpu stavite pamučnu krpu, tegle poređajte tako da se ne dodiruju. Između njih dodajte još jednu krpu da se pri kuvanju ne bi pomerale i dodirivale tegle. Nalite hladnom vodom da prelije preko poklopca. Stavite da se posuda lagano zagreje, od momenta kad voda počne da vri kuvajte 10 minuta na srednjoj temperaturi. Nakon tog vremena sklonite sa vatre i ostavite da se voda malo ohladi, onda tegle izvadite, obrišite i ostavite na hladno, suvo i tamno mesto.
Ovako pripremljen kompot je odličan način da se sačuvaju plodovi voća što duže. Kompot može da stoji do iduće sezone, a bogami i duže, provereno je tako. Na isti način pripremam i kompot od trešanja, kajsija, breskvi, grožđa, šljiva i drugog voća.

Ako želite brži i jednostavniji način za pripremu kompota savetujem vam sterilizaciju kompota u rerni.

Za pripremu u rerni sastojci su isti, postupak sličan, vi izaberite način koji vama više odgovara. Moram da priznam da je meni kompot iz rerne jednostavniji za pripremu, izbegnem velike posude sa vrelom vodom, a krajnji rezultat je isti evo i tog recepta. A sobzirom da su ringle u stanu male, prosto je nemoguće u većoj posudi staviti više od dve tegle. Za to je tu kao idealno rešenje rerna.

Priprema je jednostavna i brza.
Višnje dobro oprati, skinuti peteljke, ja sam jedan deo višanja očistila od koštica, jedan deo ne. Sterilne tegle napunite višnjama do samog ruba, stavite 6 kašike šećera i nalite hladnom vodom. Tegle zatvorite novim metalnim zatvaračima, složite u dublju posudu u kojoj je po dnu stavljena pamučna krpa. Meni je dublja tepsija idealna za tu namenu. Tegle poređajte tako da se ne dodiruju, u posudu nalijte oko 3 – 4 cm vode i stavite u hladnu rernu. Rernu uključite na 90 -100 stepeni i ostavite uključeno 90 – 100 minuta (U zavisnosti od jačine vašeg šporeta, temperatura se može i malo povećati). Šećer se postepeno topi, voda greje i u tegli se primećuju mehurići. Nakon tog vremena šporet isključite a tegle ostavite u rerni dok se potpuno ne ohlade, najbolje preko noći. Ohlađene tegle ostavite na suvo, hladno i tamno mesto, gde inače čuvate zimnicu. Nakon otvaranja tegla se čuva u frižideru.

Na isti način se priprema i kompot od trešanja, samo se količina šećera koriguje zbog njihove slatkoće. Tako da za kompot od trešanja na 1 teglu od 800 ml i oko 400 g trešanja je dovoljno dodati 3 kašike šećera. Ceo postupak je isti kao što je gore već navedeno u nastavku pripreme.

Uživajte u svežini voća i lepom vremenu i ne zaboravite da je svaki sačuvan plod prirode iz kućne radinosti prava blagodet na stolu u zimskim danima.

You may also like...