Slana zimnica Zimnica

Cepkani ljuti ajvar

Ovih dana gradom se širi miris pečenih paprika koje domaćice tradicionalno pripremaju po receptima naših baka i mama! Iako je vreme daleko odmaklo od onda kada su naše bake pripremale pune podrume zimnice, evo još uvek se uprkos modernom načinu života u mnogim domaćinstvima priprema zimnica….

Vatra pucketa, sa šporeta se širi miris pečenih paprika…

Pri pečenju paprike okretati tj. voditi računa da budu sa svih strana dobro pečene, pečene paprike stavljati u kesi da se malo ohlade, zatim ih oljuštiti, očistiti seme, iscepkati i ostaviti preko noći da se ocede, najbolje u retki džak.

Potrebno je:
7 kg sveža paprika, od koje se dobije 5 kg oljuštena, oceđena i cepkana. 
10 – 15  ljutih paprika.

Dodati:
180 ml ulja,
1 supenu kašiku šećer,
2 supene kašike so (zavisi od ukusa, može i malo manje).
Ajvar pržiti 40 – 60 minuta od momanta kada cela masa počne da vri (uz stalno mešanje), pri kraju dodati 1 supenu kašiku esenciju i dobro promešati.

Ajvar naliti vruće i čiste zagrejane u rerni staklene teglice i odmah zatvoriti metalnim novim zatvaračima. Teglice umotati u novinski papir, ređati ih u neku posudu ili kutiju i dobro ušuškati, pokriti, da se postepeno hlade. Posle dan – dva teglice spremiti u ostavu. Prijatno!

                                      Uživajte u čarima domaće kuhinje
                                                  
(Visited 75 times, 75 visits today)

AboutKuvajmo Srcem

Ljubiteljima dobre tradicionalne hrane koja se priprema sa puno ljubavi pozdrav iz naše slatke kuće ,,Kuvajmo Srcem,, Nadam se da ćete uživati u druženju sa mnom uz miris domaće kuhinje, tradicije i dobrog ukusa. Veliki pozdrav Vam šalje Tatjana Stojanović ex Đorđević iz Bele Palanke

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *