Džem Slatka zimnica

Džem od malina

Ako imate sreće da maline uberete u svom vrtu eto sreće najveće. Pravo je vreme da sebi date malo vremena i pripremite jedan od najjukusnijih džemova i uživati u ukusu malina tokom čitave godine.

.

Pripremom džema možete uživati u ukusu malina ne samo u toku njihovog sazrevanja. Prava je blagodet pripremiti domaći džem, jedan od najfinijih slatkih namaza koji sigurno vole mnogi od vas. Mi volimo, ma obožavamo taj posebni miris i ukus malina…
Kod nas se džem priprema po tradicionalnom receptu naših baka.
Potrebno je:
2 kg malina,
1 kg šećera,
limun.
Priprema:
Lepe zdrave i zrele maline oprati pomoću cediljke (đevđer) tako što ćete je uranjati u vodu. Vodu je neophodno promeniti par puta kako bi se eventualno sprale sve nečistoće sa malina. Maline je potrebno ocediti od višak tečnosti i naizmenično ih složite u šerpi za kuvanje. Red malina, red šećera dok ne upotrebite pripremljenu količinu malina i šećera. Sve preliti limunovim sokom i ostaviti na hladno mesto  2 sata.
Posudu sa pripremljenim malinama staviti na laganu vatru da se masa lagano zagreje uz lagano mešanje. Kad se masa ugreje i krene da odvaja tečnost, vatru malo pojačati sada već uz stalno mešanje vodeći računa da džem ne zagori, kuvati oko 1 sat od početka vrenja… (po potrebi naravno i malo duže). Gustinu džema možete proveriti tako što kašiku džema nalijete na tacni koja je ohlađena u frižider, džem će se brzo ohladiti mešanjem. To je jedan od najefikasnijih načina da proverite da li ste dobili željenu gustinu džema. Treba svakako napomenuti da maline sadrže veliku količinu pektina pa se samim tim džem jako lepo želira.
Vruć džem uliti u prethodno zagrejane i sterilisane tegle, vodeći računa da rub tegle ostane čist. U koliko je potrebno rub tegle treba obrisati (ostaci džema na rubu tegle mogu izazvati pojavu buđi). Vruće tegle zatvoriti metalnim zatvaračima, umotati u novinski papir (ili ih jednostavno ,,ušuškajte,, u neko platno).

 

Ohlađene tegle sa džemom spremite u ostavu i uživajte u ukusu leta tokom cele godine.

You may also like...