Liker Napitak Slatka zimnica

Orahovača

 
Nekada se orahovača pripremala redovno svake godine u našoj kući. Nekako je nana uvek vodila računa da se u kući nađe barem jedna litra ovog zdravog napitka. Godinama sam slušala o dobrom dejstvu i lekovitom svojstvu, tamnog napitka koji je čuvan u staklenoj boci i  tamnom delu podruma. Naravno da nikada nisam imala želju da isti i probam… godine su prolazile, a sa njima  dolazi i period kada bih rado probala  nešto što ranije sigurno ne bih…

Pamtim veliku staklenu teglu sa malim zelenim orasima i šećerom, a sve pokriveno šarenom  salvetom od platna koja je uredno bila povezana kanapom. Dugo bi stajala tegla sa tim čudnim sadržajem u okvir prozora sakupljajući svaki sunčev zrak. Sećam se da je nana redovno nadzirala teglu i laganim pokretima je okretala kako bi se sadržaj u njoj promešao (to mi danas izgleda tako normalno i ok, a šta sam tada mislila gledajući je kako redovno okreće teglu, teško da bih mogla reći). Znala sam jedino da tu tamnu tečnost sigurno ne bih nikada probala, mada nisu mi je ni nudili na moju tada veliku radost, s obzirom da mi tamna tečnost iz tegle nikada nije izgledala privlačna, moram priznati čak ni malo, u meni je izazovala onaj osećaj, ovo je sve samo ne nešto što bih ja rado probala… 

Kakav bi smešak na licu izazvao pogled moje nane ka mom prozoru, gde bi ugledala identično pripremljenu teglu sa sadržajem koji mi nikada u detinjstvu nje bio privlačan. A sada sam ja ta koja redovno nadzire sadržaj u tegli, vodeći računa da uvek bude okupana sunčevim zracima,  brojeći dane do finalnog proizvoda, koji ću sada možda ipak probati.

Da ne bude zabune tu je i recept
 
Potrebno je:
 
20 mladih oraha,
8 dl alkohola od 95 %
ili 8 dl lozove rakije,
800 g šećera,
štapić cimeta,
4 karanfilića,
malo narandžine kore. 

 

 Priprema:
 
Zelene orahe dobro oprati, posušiti i narezati ih na četvrtine. Pripremljene orahe staviti u staklenu teglu, preliti ih razređenim alkoholom ili lozovom rakijom. Staklenku dobro povezati i držati na suncu 20 dana. Nakon tog vremena sadržaj iz staklene tegle procediti kroz duplu gazu. Sada već dobijamo ekstrakt od oraha. Za dalju  pripremu likera potrebno je, posebno ukuvati sirup od šećera, 5 dl vode, karanfilića i naranđžine kore koja je prethodno dobro oprana (svakako je poželjno upotrebiti koru za koju smo sigurni da nije tretirana pesticidima). Sve sastojke dobro izmešati, uliti u čistu staklenu teglu, dobro zatvoriti i ostaviti na sunčanom mestu još novih 20 dana. Za dalju pripremu likera izaberite prozor koji je dovoljno sunčan. Ostavite staklenku da se kupa u sunčevim zracima, liker za to vreme dobije karakterističnu tamnu boju.

Nakon 20 dana liker procediti kroz dvostruku gazu, uliti u čiste i suve staklene flaše i dobro zatvoriti. Pripremljen liker ostaviti u ostavu gde inače čuvate zimnicu, na tamno i hladno mesto. Nakon 30 dana, liker možete poslužiti, kao dodatak ovom piću sa karakterističnim ukusom možete poslužiti kriške naradže.
Pored toga što se ovako pripremljen liker koristi kao lekoviti napitak (o tome možete pročitati na mnogim mestima na internetu i raznoj literaturi) liker je kažu i izuzetno dobrog ukusa….
Pozovite društvo i uživajte u degustaciji likera…
Već razmišljam hoću li se pridružiti degustaciji i ja sama… 
 
 
 

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *