Sladoled

Ice pops od lubenice

Popularni ledeni desert, podjednako ga vole deca, a i oni malo stariji. Kad znam da nam dolaze klinci u goste volim pripremiti nešto drugačije, desert od svežeg voća bez šećera, slobodno mogu reći i nisko kalorični. 
Lubenica je skoro svima omiljena poslastica tokom leta, pored toga što nas osvežava ona nam pričinjava radost svojim slatkim ukusom, a pritom je i vrlo zdrava. Za moju današnju aktivnost u kuhinji potrebno je malo vremena, svežeg voća i naravno strpljenja da se sve to dobro ohladi…
 

 
Potrebno je:
350 g lubenice,
1 veći limun,
ili limeta,
12 – 15 jagoda.
50 ml vode.

Priprema:
Lubenicu iseći na manje komade, očistiti od koštica i zajedno sa očišćenim, isitnjenim jagodama i sokom od limuna sipati u blender i izmiksati da se dobije  tečna masa. U koliko smatrate da je dobijena masa suviše slatka, možete dodati malu šoljicu vode. Dobijeni voćni mix naliti u kalupe za ice pops ili kalupe za led, ostaviti 4 – 5 sati na led da se sve dobro zamrzne. 

Kad poželite  deci da priredite radost u vidu ledene poslastice. 

Odličan izbor za tople i sparne letnje dane. Sasvim jednostavna, lagana a pritom vrlo ukusna i zdrava ledena poslastica kojoj će se sigurno najviše radovati deca. Dobro je što se ovi mali ledeni kupovi jako brzo odmrzavaju i da će mališani zasigurno uživati u njoj, bez bojazni da mogu dobiti prehladu grla. Milina je gledati ih dok im slatki sok curi niz malene ručice i rumene obraze, a oni pokušavaju da stignu svaku tu čarobno slatku kap koja preti da kane na omiljenu im majicu. Kako to izgleda u stvarnosti možete zamišljati samo, ali verujte slika je čarobna, neponovljiva, ispunjava svaki delić duše. Taj izraz sreće koja se ogleda na svakom licu od njih, malene ručice koje se trude da im ledena poslastica ne klizne između nespretnih prstića. Prostorom se širi i nadaleko čuje cika i veseli smeh dok uzajamno uživaju u ovoj maloj kulinarskoj pustolovini zvanoj ,,ledeni breg,, kako reče jedna mala princeza. Bilo je to jedno posebno popodne ispunjeno milinom koje se širi telom kao lek za srce i dušu. 
Naravno ovaj pravi mali ,,ledeni breg,, danas ne bi bio na mom stolu, da nije nekih divnih ljudi, koji znaju čime bi me najviše iznenadili. Njihova mašta je bezgranična, njihove ideje neiscrpne. Svaki njihov poklon je baš ono što sam možda negde potajno želela da imam, a nisam naletela u trgovini na tako nešto. Kad postoji neko tamo daleko, a kao da je uvek tu, ko mi misli čita. Nekim ljudima je malo reći hvala, malo je reći stanite, dosta je tih sitnica, malih i velikih. Oni su to što jesu, onako zajedno, svi u paketu duša jedna velika, moja najveća radost, moje bogatstvo i moj ceo svet… 
Može li nas  iko bolje poznavati u srcu i duši od sestrica dragih? Naravno da ne! 

You may also like...