Džem Slatka zimnica

Džem od šljiva

Tradicionalni recept za pripremu džema po receptu naših baka je jedan od omiljenih.  Pravi domaći džem je najbolji ako se kuva isključivo od voća i šećera, bez drugih dodataka.

Potrebno je:

4 kg šljiva,

1,5  kg šećera,

2 vanilin šećera ( po želji).

 

Šljive dobro operite u  cediljku (đevđer)  pod mlaz tekuće vode, zatim ih očistite od peteljki i koščica. U većoj posudi u kojoj ćete kuvati džem naizmenično slažite šljive i šećer dok sve ne utrošite. Posudu ostavite na hladnom mestu preko noći. Sutradan stavite posudu da se zagreva prvo na laganu a zatim na jaču vatru i kuvajte 1 – 1,5 sat računajući vreme kada je cela masa počela da vri. Pred kraj kuvanja po želji možete dodati vanilin šećer. Pripremljene tegle zagrejte i sterilišite na 100 c u rerni. Kuvani vrući džem pažljivo ulijte u čiste i zagrejane tegle do ivice ruba, vodeći računa da ivice ostanu čiste. Tegle ostavite u vrućoj rerni da se potpuno ohlade i uhvate zaštitnu koricu. Ako je potrebno čistom vlažnom salvetom obrišite rub teglica, zatvorite metalnim zatvaračima i složite u ostavu.

 

Džem je omiljena poslastica mnogih od nas. Savršen je ako se u njemu vide komadi voća, tada je džem uspeo, odličan kao nadev za palačinke, kao dodatak raznim kolačima ili namaz…
 

You may also like...