Džem Slatka zimnica

Džem od šljiva

Tradicionalni recept za pripremu džema po receptu naših baka je jedan od omiljenih.  Pravi domaći džem je najbolji ako se kuva isključivo od voća i šećera, bez drugih dodataka.

Potrebno je:

4 kg šljiva,

1,5  kg šećera,

2 vanilin šećera ( po želji).

 

Šljive dobro operite u  cediljku (đevđer)  pod mlaz tekuće vode, zatim ih očistite od peteljki i koščica. U većoj posudi u kojoj ćete kuvati džem naizmenično slažite šljive i šećer dok sve ne utrošite. Posudu ostavite na hladnom mestu preko noći. Sutradan stavite posudu da se zagreva prvo na laganu a zatim na jaču vatru i kuvajte 1 – 1,5 sat računajući vreme kada je cela masa počela da vri. Pred kraj kuvanja po želji možete dodati vanilin šećer. Pripremljene tegle zagrejte i sterilišite na 100 c u rerni. Kuvani vrući džem pažljivo ulijte u čiste i zagrejane tegle do ivice ruba, vodeći računa da ivice ostanu čiste. Tegle ostavite u vrućoj rerni da se potpuno ohlade i uhvate zaštitnu koricu. Ako je potrebno čistom vlažnom salvetom obrišite rub teglica, zatvorite metalnim zatvaračima i složite u ostavu.

 

Džem je omiljena poslastica mnogih od nas. Savršen je ako se u njemu vide komadi voća, tada je džem uspeo, odličan kao nadev za palačinke, kao dodatak raznim kolačima ili namaz…
 
(Visited 244 times, 244 visits today)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *