Slatka zimnica Slatko Zimnica Zimnica

Slatko od šljiva

Sačuvati voće u svako doba godine i to na tradicionalni način pripreme je drevna praksa mnogih starih domaćica, a sve češće i mlađe populacije. Vremenom su shvatile da je imati pune teglice voća u svom domu koje su pripemile po nekom maminom ili bakinom receptu prava blagodet. To malo slatko posluženje koje se iznosi u činijici na tacni ukrašenoj ručnim radom sa čašom hladne vode nekada je bilo simbol dobrodošlice i gostoljubivosti kada u kući uđu dragi gosti, rođaci i prijatelji. Služilo se ujutru pre kafe i doručka.

Slatko koje se priprema od raznog voća ima kažu najdužu slatku tradiciju koja je duga 200 godina u našem narodu. Pojedina slatka koja se pripremaju od ruže, borovnica, šljiva, belih trešanja, šumskih jagoda, spadaju u prave specijalitete.

Danas vam pišem naš tradicionalni recept za pripremu slatka od šljiva, kod nas se i dalje neguje nasleđe naših predaka i čuvanje starih recepata.

Potrebno je.

2 kg šljiva,

2 kg kristal šećera,

400 ml vode,

limun,

vanilija.

Priprema:

Za slatko je potrebno odabrati lepe krupnije šljive, malo čvršće. Šljive oprati pod mlazom tekuće vode, ocediti i očistiti ih. Oljuštene šljive, staviti u krečnu vodu, a za to vreme pripremiti sirup. Za kuvanje uzeti širu posudu, staviti šećer i vodu i kuvati na tihoj vatri da se šećer lagano otopi. U međuvremenu šljive oprati pod mlazom vode uz pomoć đevđira ili neke cediljke od krečne vode i izvaditi im koštice. U pripremljen sirup staviti šljive tako da budu lepo raspoređene po posudi. Slatko kuvati na srednje jakoj vatri. Vodeći raćuna da šerpu povremeno treba protresati da bi se šljive lepo rasporedile po šerbetu i da ne zagore. Mešanje kašikom nije poželjno da se šljive ne bi oštetile. Penu pokupiti sa površne i kuvati sve dok sirup ne postane gust kao med i staklasto proziran. Tada dodati šipku vanile i kolutove limuna. Da bi bili sigurni da li je slatko dovoljno ukuvano najbolje je napraviti test, jednu kap sirupa staviti na tanjirić, u koliko se ne razliva slatko je gotovo. Šljive trebaju biti staklaste i poluprozirne. Skuvano slatko ukloniti sa šporeta i pokriti ga mokrom pamučnom krpom ili salvetom, ona će sprečiti da se na površini ne stvori korica u toku hlađenja.

Slatko je najbolje ostaviti preko noći da se dobro ohladi i tek tada ga staviti u čiste i suve staklene teglice, rubove obrisati i zatvoriti metalnim zatvaračima. Tako pripremljene teglice tada mogu u ostavu koja je hladna i tamna.

Neka svima nama tako započinje dan, uz čašu hladne vode i slatko jutra nam mogu biti lepša, a osmeh na licu sigurno neće izostati. Ako niste pripremile svoju turu slatka od šljiva moj savet je da to ipak pokušate. Da svi zajedno očuvamo našu slatku tradiciju.

U koliko Vam se recept dopada podelite ga sa prijateljima, a mi se uskoro družimo uz neki novi specijalitet… Budite nasmejani, vedri i pozitivni…. Šaljem Vam slatki pozdrav!

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *