Slatko

Slatko od ribizli

Tako su to i naše nane pripremale, ništa lepše od punih teglica ukusnih poslastica od raznog voća, koje zarobljeno u staklene posude čeka priliku da bude posluženo dragim gostima i ukućanima. Teglice pune voća pripremljene sa puno pažnje i ljubavi  koje kao vojnici poređane na zadnjoj polici starog kredenca, čekaju….
Potrebno je:
1 kg ribizli,
1 kg kristal šećera,
1 dl vode.

Priprema:
Ribizle stavite u cedaljku dok su još na grozdu i operite ih tako što ćete posudu uranjati u vodu koju menjate nekoliko puta, na taj način neće doći do oštećenja voća, a biće uklonjena nečistoća. Oprane ribizle pažljivo skinite s grozdova. 

U posebnu posudu stavite šećer i 1 dl vode, pa kuvajte lagano dok sirup ne postane gust, tako da se već na kraju uz ivice posude počne šećer kristalizirati. Tek tada stavite u sirup pripremljene ribizle, laganim pokretima  – pomeranjem šerpe  rasporedite voće po sirupu, bez mešanja da ne dođe do oštećenja bobica, kuvajte na jačoj vatri, jer će tako boja voća ostati prirodna. Ukloniti penu koja se stvara na površini, kuvati dok sirup ne postane gust kao med i staklasto proziran, kuvati 8 – 10 minuta, ribizle moraju biti poluprozirne i staklaste, podjednako raspoređene po sirupu.

Ovom slatku nije potrebno dodavati limun, ni vanilu, ribizle imaju fantastičan ukus i aromu koju ne treba menjati.  Gotovo slatko skloniti sa šporeta, pokriti mokrom platnenom salvetom – krpom da se na površini ne stvori korica i ostaviti da se ohladi. Sutradan ulijte u male sterilisane, suve  staklene teglice, čistom vlažnom krpom obrišite rub, zatvorite i ostavite u ostavu. 

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *