Slatko

Slatko od smokava

 
Stari kredenac u bakinoj sobi. Na njemu teglice poređane kao u apoteci. Okrugle, veće, manje i one najmanje, a u njima ima svega, prava mala zbirka ukuvanog voća, jagoda, malina, grožđa, kupina… pored svega toga naravno i slatko od smokava. Smokve ubrane sa naše male smokve u vrtu, koju je nana svake zime posebno pazila, svu je pokrivši snopovima kukuruza, kako bi je zaštitila od smrzavanja. Voleli smo to malo stablo velikih listova, sa kojih su se smešili plodovi zrelih smokava, od kojih se redovno kuvalo slatko, sećam se bilo je to za nas popularno voće u šećernoj vodici. Tako smo kao klinke zvale tu slatkasto lepljivu tečnost u kojoj pliva kuvano voće, neki krug limuna i neizbežna lezetra. Lezetra čarobno mirisna biljka neobičnih listova koju je nana uvek imala u velikoj limenoj kutiji i uvek je stajala na zadnjoj stepenici, daleko od svih ostalih biljaka. Imala je posebno mesto, onako samo za sebe, gde ništa neće ugroziti njene listove, jer zaboga kakvo bi to slatko bilo ako se u njoj ne nađe listić dva mirišljave lezetre. 
 
 
 
Volite sočne smokve… sveže, sušene, možda i slatko. Vreme je za pripremu nekad vrlo popularne poslastice, da ne zaboravimo jedan stari običaj posluženja slatka i kafe, ponuda koja se iznosila na sto redovno kad stignu gosti. U koliko i vi volite taj stari običaj ne propustite priliku da osetite duh prošlih vremena. Vratimo tradiciju u svoje domove i sa osmehom na licu dočekajmo prijatelje sa čašom vode i činijom mirisne i sočne poslastice. 
Ja i danas slatko pripremam naravno po tradicionalnom receptu moje nane.
 
Potrebno je:
1 kg zrelih smokava,
1 kg kristal šećera,
2 dl vode,
1/2 limuna,
vanilin šećer,
i naravno list lezetre.
 
Priprema:Sveže zdrave smokve, lepo operite, svaku smokvu probodite čačkalicom na 2 – 3 mesta (da ne bi pucale prilikom kuvanja). Šećer i vodu dobro ušpinujte, ranije pripremljene smokve dodajte i nastavite sa kuvanjem još oko 30 minuta u zavisnosti od jačine na kojoj vam je podešena temperatura šporeta, u međuvremenu odstranjujte penu sa površine. Desetak minuta pre kraja kuvanja dodajte limun isečen na kolutove (ako ste sigurni da nije tretiran pesticidima) i naravno list lezetre.  Gotovo slatko prekrijte vlažnom krpom i ostavite da se hladi. Sutradan hladno slatko sipajte u suve sterilne teglice i dobro zatvorite metalnim zatvaračima…  
Obradujte svoje ukućane, prijatelje i iznenadne goste…. 
 
 Uživajte u svakom slatkom zalogaju!

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *