Slatko

Slatko od šumskih jagoda

Volite li prirodu, šetnju livadama i šumarcima. Iskoristite prijatnu šetnju i proveden dan u prirodi da sebi učinite ogromno zadovoljstvo i uberete ukusne, sočne i mirisne plodove šumskih jagoda. Ako želite da pripremite domaće slatko, verujte mi šumske jagode su pravi izbor za savršen ukus iz staklenih teglica. Ovo domaće slatko ima posebno aromatičan ukus i poseban miris, ovako pripremljeno slatko nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Domaće slatko nas vraća u detinjstvo i podseća na stari bakin kredenac na kome poređane stoje staklenke pune divnih plodova, koje mame da se što pre otvore… Slatko od šumskih jagoda zaslužuje po svom ukusu počasno mesto u pripremi domaće slatke zimnice.
 
Potrebno je:
500 g šumskih jagoda,
1 kg šećera,
2 dl vode,
sok jednog limuna.
Priprema:
Šumske jagode stavite u cedaljku i operite ih tako što ćete posudu uranjati u vodu koju menjate nekoliko puta, na taj način neće doći do oštećenja voća, a biće uklonjena nečistoća. Oprane jagode pažljivo očistite od peteljki.

U posebnu posudu stavite šećer i 200 ml vode, pa kuvajte lagano dok sirup ne postane gust, tako da se već na kraju uz ivice posude počne šećer kristalizirati. Tek tada stavite u sirup pripremljene jagode prelivene sokom od limuna, laganim pokretima  – pomeranjem šerpe  rasporediti voće po sirupu, bez mešanja da ne dođe do oštećenja jagoda, kuvajte na jačoj vatri, jer će tako boja voća ostati prirodna. Ukloniti penu koja se stvara na površini, kuvati dok sirup ne postane gust kao med i staklasto proziran, kuvati 8 – 10 minuta, ne više, jagode u sebi sadrže dosta pektina i nakon dužeg kuvanja postaju tvrde, jagode moraju biti polu prozirne i staklaste, podjednako raspoređene po sirupu. Jagode imaju fantastičan ukus. Gotovo slatko skloniti sa šporeta, pokriti mokrom platnenom salvetom – krpom da se na površini ne stvori korica i ostaviti da se ohladi. Sutradan ulijte u male sterilisane, suve staklene teglice, čistom vlažnom krpom obrišite rub, zatvorite i spremite u ostavu, uživajte u ukusu i mirisu ove savršene poslastice, koja se priprema po receptima naših baka. 

                                         
                        

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *