domaci hleb, Hleb Sve od testa

Domaća vekna

Ako ste od onih koji radije biraju domaću kuhinju na pravom ste mestu, ovo je recept koji će vas sigurno obradovati. Znam, volite da znate šta jedete vi i vaša porodica i verujem da će vam se dopasti domaća vekna za koju nije potrebno puno truda a ni vremena da bi bila odlična. Ukus će vas svakako obradovati kao i očaravajući miris tek pečenog hleba. Ovo je jedan sasvim običan recept, a rezultat je takav da ćete zaboraviti na hleb iz pekare. 

Potrebno je:

15 g svežeg kvasca,

1 kašika šećera,

1 kašičica soli,

250 ml vode,

60 ml ulja,

500 + 50 g brašna.

Priprema:  

U mlakoj vodi rastvoriti kvasac sa jednom kašikom šećera i 2 kašike brašna. Ostaviti desetak minuta da kvasac nadođe.
Pre mešenja brašno obavezno prosejati i ostaviti da ,,odleži,, na sobnoj temperaturi.

U većoj posudi staviti brašno i jednu kašičicu soli, dodati pripremljen kvasac i ulje. Najbolje je prvo varjačom izmešati sadržaj da se dobije  kompaktna masa. Po potrebi dodavati  brašno i rukama dobro obraditi masu da se dobije lepo glatko testo. Pripremljeno testo pokriti pamučnom krpom i ostaviti da ,,odmara,, oko 30 minuta u toploj prostoriji.  Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenoj površini i podeliti ga na dva jednaka dela. Testo blago premesiti. Svaku lopticu testa istanjiti  prvo rukama, a zatim i oklagijom. Napraviti pravougaonik od testa veličine 30 x 20 (ili već kako vama zahteva veličina pleha). Testo umotato kao rolat i prebaciti u pleh koji je obložen pek papirom (u nedostatku papira pouljiti pleh i posuti brašnom). Postupak ponoviti i sa drugom kuglom testa. Pripremljene vekne po površini blago zaseći oštrim nožem na 6 – 7 mesta. Pripremljene vekne pokriti krpom i ostaviti u toploj prostoriji oko 30 minuta, da testo lepo naraste. 

Domaća vekna

Zagrejati rernu na 200°C Pripremljene vekne peći oko 25 – 30 minuta (u zavisnosti od jačine rerne) na 200°C. Ispečene vekne pokriti krpom i ostaviti da se ohlade. U koliko želite mekanu koricu vekne nakon pečenja treba ,,umiti,,  Za popularno ,,umivanje,, pripremiti 1 kašiku ulja i 1 kašiku vode i pustiti da provri, četkom premazati gornji sloj vekne i pokriti je, nakon hlađenja dobićete najmekšu koricu vekne ikada.

To ,,umivanje,, hleba i peciva davno nekada videla sam i naučila od moje nane, kao i mnogo drugih korisnih i lepih saveta i taj vrlo često koristim u svojoj kuhinji. A moram priznati one uvek najbolje znaju, moja nana je bila prava riznica znanja, divnih saveta, mudrih reči… Žena sa ogromnim iskustvom u životu, neko koga je život šibao na svim frontovima, a imala je toliko iskrene, prave ljubavi u sebi koju je nesebično delila sa svima nama. Poklanjala nam je svaki trenutak sebe, ne obazirući se na prenatrpane obaveze, a bilo ih je, zaista ih je bilo previše… Bila je tako posebna, draga i mila…

Znam da se svi sa velikim osmehom sećamo svojih baka. Neki imaju sreće pa su one još uvek tu,  blizu vas, sa njima delite ljubav, zagrljaj, sreću i tugu….  a ja  sa vama delim sećanje na nju… 

Domaća vekna

You may also like...