mekike, Sve od testa

Mekike – kao iz bakine kuhinje

Volim praznike i prazničnu atmosferu, kada su svi članovi porodice u kući, ušuškani u toplini svog doma…
Volim i ove dane posle praznika, ono kad pekari spavaju, kada su velike peći ugašene i ne oseća se miris pečenih kroasana, pitica, niti miris sveže pečenih hlebova kroz grad….
Tada ne želim razne đakonije, ni skupa jela,  poželim da uživam u sećanju i toplini svog doma kao nekada, onda mi se izmami osmeh na lice, nekako poseban, osetim potrebu da zasučem rukave i ruke ubrljam testom, sve zarad divnog mirisa sveže pečenog testa koji se širi kućom, dok napolju steže mraz, a iz peći vatra veselo pucketa. Danas je baš taj dan… Danas ne brojimo kalorije, ne razmišljamo o dijeti, važno je samo da smo skupa, da smo srećni, da je to ono malo što nam dan čini još lepšim. Taj čarobni miris sveže pečenog testa, baš onako kako su ruke moje nane nekada davno sa puno ljubavi i topline pripremale njene čuvene ,,mekike,, baš one obične iz bakine kuhinje koje se pripremaju sa malo brašna, vode, ulja i kvasca, ali sa toliko ljubavi i topline.

Sećam se nje koja je uvek bila srećna, ozarenog lica, srećna da smo svi tu, gleda nas umilnim toplim pogledom i onako spretnim starim rukama  umrljanih od testa žuri da stavi na sto mekike dok su još vruće i nudi ih sa sirom, džemom, onako kako ih deca najviše vole, a nama obrazi rumeni od toplote iz peći, od ljubavi i topline koja se širi prostorom koji nas okružuje, od ljubavi koju osećamo u toplini svog doma…

Danas dok me misli vode ka onima koji nisu sa nama, verujem da znaju koliko nedostaju, znaju koliko nam fale, koliko toga se sećamo sa željom da nikada ne zaboravimo, neke slike iz detinjstva želim  da zauvek ostanu u sećanju sačuvane od zaborava, želim da ih zaključam, da ih ljubomorno čuvam i prenesem tu ljubav i toplinu koju sam i sama primala na svoje najdraže, da i oni pamte, da se sećaju…
Potrebno je:
500 g brašna,
15 g svežeg kvasca,
1,5 kašičica šećera,
2 kašičice soli,
300 ml mlake vode,
50 ml ulja,
250 ml ulje za prženje.

Priprema:

U toploj vodi rastvoriti šećer, kvasac i 2 kašičice brašna, ostaviti desetak minuta da kvasac nadođe. U posudu sa  brašnom dodati so, promešati i naliti pripremljen kvasac, 50 ml ulja i zamesiti glatko testo, pokriti posudu salvetom ili platnenom krpom i ostaviti u toploj prostoriji tridesetak minuta dok se testo ne udvostruči. Na pobrašnjenoj površini obraditi testo još jednom blago rukama, kidajući manje komade i od njih praviti valjuške od testa – loptice, od ove količine testa oko 20  – 25 komada. Loptice od testa ređati na brašnom posutoj podlozi – tacni,  pokriti platnenom krpom, ostaviti tako pripremljeno testo da odmara 10 – 15 minuta u toploj prostoriji. Naliti malo ulja na tiganj i zagrejati ga, svaku lopticu istanjiti – razvući prstima što tanje i pržiti testo po par minuta sa jedne i sa druge strane, u zavisnosti od jačine vatre, da mekike dobiju lepu zlatno žutu boju. Pečene mekike ređati na papirni ubrus ili salvetu da upije višak ulja. Poslužiti vruće mekike uz sir, pavlaku, jogurt, kiselo mleko, šećer ili džem, svakako će biti odličan izbor za doručak ili večeru, a osećaj baš onakav, kao da ste kod bake u goste, ušuškani u toplini doma…. Zanemarite to što kuhinja miriše na pečeno testo, zanemarite miris pečenog testa u kosi i odeći, zadovoljstvo i toplina tog trenutka vredi više od svega toga….

Uživajte u svakom slatkom zalogaju!

Mekike – kao iz bakine kuhinje

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *