Pogača, Praznici - Uskrs

Uskršnja venac pogača

Pogača koja je od testa ispletena u venac i ukrašena šarenim jajima je jedan od čestih prizora koji krasi praznični uskršnji sto. Još jedan običaj koji nas veže za najradosniji praznik, pogača se priprema rano na uskršnje jutro na radost čitave porodice. U njoj se stavljaju već pripremljena šarena jaja da se posluže prva tog jutra uz toplu pogaču.


Potrebno je:

220 ml mleka,

500 + 50 g belog brašna,

120 ml ulja,

30 g svežeg kvasca,

1 kašičica šećera,

1 kašičica soli,

1 belanac.

Još je potrebno:

1 žumanac,

1 – 2 kašike mleka,

laneno seme.

Priprema:

Kvasac i kašičicu šećera dodati u mlako mleko, ostaviti desetak minuta da se kvasac aktivira. U veću posudu staviti veći deo brašna, dodati kašičicu soli i umešati je u brašno. Uliti pripremljen kvasac, ulje i belanac. Masu sjediniti u fino glatko testo i ostaviti pokriveno pamučnom krpom na toplo da se udvostruči.

Nadošlo testo prebaciti na pobrašnjenu površinu i podeliti na tri jednaka dela. Od testa dlanovima na  stolu napraviti valjuške – trake dužine oko 70 – 80 cm. Spojiti sve tri trake pri vrhu a zatim ostatak testa uplesti u pletenicu. Kada sve upletete, višak trake od testa odsecite. Pripremljenu pletenicu prebaciti u okruglu tepsiju koja je obložena pek papirom. Napraviti krug – venac od umotanog testa oko ivice tepsije ili okruglog kalupa, vodeći računa da sredina ostane prazna tj slobodna, jedan kraj pletenice podvući ispod drugog kako bi se pletenica spojila. Pripremljenu pletenicu pokriti pamučnom krpom i ostaviti oko 30 minuta da odmori i lepo naraste. Naraslo testo premazati uz pomoć silikonske četkice žumancetom koje je razbijeno sa 1 – 2 kašike mleka, posuti laneno seme i peći u već zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 – 45 minuta (u zavisnosti od jačine vaše rerne) da lepo porumeni.

Pečenu pletenicu pokriti i ostaviti da se malo ohladi do služenja. Pre služenja u središnji deo dodati nekoliko farbanih jaja.

Ovde možete pronaći još neke zanimljive recepte za uskršnji praznik dekupaž uskršnja jaja , ombre efekat , mermerna jaja.

Družimo se uskoro uz neki novi recept i neke fine zalogaje.

You may also like...