Praznici - Uskrs

Uskrs – ,,ombre,, efekat

Uskrs se smatra jednim od najvećih hrišćanskih praznika, kada se slavi dan Hristovog vaskrsnuća, obeležava se u svakoj porodici i svakom domaćinstvu.
Jedan od najlepših i najradosnijih srpskih običaja, koji je usko vezan za ovaj praznik, a koji se nije iskorenio do danas, jeste farbanje jaja za Uskrs. Vaskršnjim jajetom dočarava se smisao Vaskrsenja – kako iz mrtvila nastaje život. 
Na dan Uskrsa  – Ujutru se valja umiti vodom u kojoj je potopljen dren, zdravac, bosiljak i crveno vaskršnje jaje.
Uskršnja jaja sve češće izgledaju kao mala umetnička dela. Spretne ruke i mašta skupa naprave prava remek dela na malenoj ljusci jajeta. Takve primerke možemo videti na izložbama, sajmovima i raznim takmičenjima gde se pokazuje pravo umeće u izradi uskršnjih jaja. Ja se u takav poduhvat nisam upustila, a nisam niti probala, mada bih vrlo rado. Ko zna, možda jednog dana poželim da se pridružim nekom udruženju i od iskusnih članica naučim nešto novo. 
Za sada ostajem pri nekom jednostavnijom tehnikom ukrašavanja. Za ovu godinu izabrala sam sve popularniju ombre tehniku. Postupak je jednostavan. 

Potrebno je: 
Kuvana jaja, 
boje,
sirće, 
više manjih posuda.

Priprema: 
Pripremljena jaja skuvati i ohladiti. Pripremiti više manjih posudica i u svakoj posudi rastvoriti po jednu boju uz dodatak sirćetne kiseline. Jedan deo jajeta potopiti u boju i ostaviti dok se ne dobije željena nijansa. Pre prebacivanja u drugu posudu, jaje ostaviti da se osuši, a zatim drugu stranu jajeta potopiti u drugu boju ili nijansu. Ostaviti ponovo jaje par minuta sve dok ne dobije željenu nijansu. Postupak ponavljati u zavisnosti koliko boja želite da dobijete na jedno uskršnje jaje. Pri potapanju u drugu boju uvek okrećite stranu koja još uvek nije obojena, a svakako jedan već obojeni deo dobiće tamniju nijansu. Tako se postiže  ,,ombre,, efekat. Jaje će imati više boja i više nijansi na mestima gde jedna boja preklapa drugu boju. 

Pozovite mališane u pomoć. Neka pokažu svoju kreativnost, neka učestvuju u stvaranju novih šara. Ako se bojite nereda i fleka od raznih boja, pre početka ove avanture obložite radni sto folijom ili plastičnim podmetačem. Deci svakako obucite stariji duks, fleke od boje se jako teško skidaju sa tkanine. Ako je moguće stavite im plastične rukavice, boje znaju da se ,,zalepe,, za majušne prstiće. To svakako savetujem i vama, da ne bi danima šetali sa obojenim prstima. Mada i to malo boje po prstima ima svoju draž. Svakako jedno pravo porodično druženje u pripremi uskršnjih jaja stvara čaroliju i piše stranicu sećanja koja nas prati kroz ceo život. 

Običaj je i da se deca dodirnu crvenim jajetom da bi bila crvena i zdrava tokom cele godine.
Za vreme praznika, deca, prijatelji, rođaci i  gosti koji dođu u kuću daruju se uskršnjim  jajetom, koje je simbol obnavljanja prirode, života i radosti kako za onog koji prima, tako i za onog koji daruje uskršnje jaje.
Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa:  ,,Hristos vaskrse,, i ,,Vaistinu vaskrse,,
Hristos vaskrse  – Vaistinu vaskrse

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *