Praznici - Uskrs

Mermerna jaja

Uskrs je najlepši hrišćanski praznik koji simbolizuje pobedu života nas smrću – Vaskrsenje Hristovo. Radost u svakom domu i tradicija praznika je svakako priprema pisanica. Pored svih đakonija i svečane trpeze koja se priprema u vreme praznika, domaćice žele da na poseban način pripreme i ofarbaju jaja za taj dan.

Svaka domaćica ima svoju tehniku u pripremi i šaranju jaja, trudeći se da uvek bude neka nova šara, ali da zastupljene budu i one tradicionalne tehnike kojima su nas učile naše nane. Jedna od tih tradicionalnih tehnika, su svakako i ,,mermerna jaja,, kako se danas popularno zovu. Moja nana ih je zvala šarena jaja u lukovini. Mada ona nije dodavala nikada veštačke boje, već list koprive, spanać, crvenu cveklu ili list ljubičastog kupusa. Nekada nije dodavala ništa već bi sama lukovina ostavila šare, dok bi ostatak ljuske ostao svetlije boje.

Nekada je to izgledalo tako što bi sakupila lukovinu od crnog, crvenog i belog luka, stavila je u veću tepsiju i malo je zagrejala u toploj rerni. Lukovina bi se osušila i lako se usitnila rukama. Jedan od glavnih faktora za uspeh u šaranju jaja je svakao i odabir jaja. Uvek prednost treba dati domaćim jajima, svetlije boje, koja imaju jaču i čvršću ljusku, pa retko dođe do pucanja iste u toku kuvanja.

Priprema:

Jaja je potrebno oprati i odstraniti svaku nečistoću sa njih. Lukovinu blago zagrejati u rerni vodeći računa da ne promeni boju i usitniti je rukama, ili je jednostavno iseći makazama na sitnije komade. Iseći komadiće gaze u potrebnoj veličini za svako jaje posebno. Svako jaje pokvasiti vodom i uvaljati ga u usitnjenu lukovinu, zamotati  gazom i zavezati krajeve da drže lukovinu kako u toku kuvanja ne bi spala. Pripremljena jaja spustiti u širu posudu za kuvanje, staviti zelenu ili plavu prehrambenu ili neku drugu boju za jaja po želji, (kao i prah kristala koji sam u ovom slučaju ja dodala), naliti 1 – 2 kašike sirćeta, malo soli  i hladnu vodu da pokrije jaja. Kuvati na laganoj vatri, kada voda provri kuvati još desetak minuta. Posudu skloniti sa vatre, pažljivo isipati vruću vodu i naliti  hladnu. Sa jaja ukloniti lagano gazu i skinuti lukovinu dok su jaja još vruća i operati ih u vodi ( u koliko ih ostavite da se ohlade, pa tek onda skidate gazu, lukovina se teže skida u tom slučaju, tako da vam to ne savetujem). Jaja ostavite da se ohlade i po želji ih premažite sa malo ulja da imaju lepši sjaj. U ovom slučaju ja sam u toku kuvanja dodala kristale, pa samim tim nisam želela da stavljam i ulje.

Ako se koristi tanka svilena čarapa u jednoj dokolenici mogu se uvezati 5 – 6 jaja i tako spustiti u posudu za kuvanje. Između svako sledeće jaje treba samo zategnuti čarapu i uvezati koncem, postupak ponavljati sve dok ima mesta u čarapi za vezivanje. Ostali postupak je isti.

Praznik je vreme okupljanja porodice, uživajte u svakom danu koji je pred vama. Volite ljude oko sebe i širite ljubav, pomozite gde god se za to ukaže prilika, pružite ruku pomirenja ako je potrebno. Praštajte, a za uzvrat ne očekujte ništa, nekima sve samo dolazi…

Još neke tehnike u pripremi pisanica koje se rado koriste u našem domu možete pogledati ovde.

U koliko imate neke nove predloge i ideje biće mi drago da ih skupa pripremimo…

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *