Salate

Trljanica

Možda ste probali, možda i ne… Vreme je posta, samim tim smo stalno u dilemi šta pripremiti kao dodatak glavnom jelu.  Danas vam donosim recept naših baka, koji se tradicionalno priprema u našem kraju dugi niz godina, bolje reći oduvek. Da nije naše paprike belopalanačke vrtke specifičnog ukusa i strukture ne bi ni moja ,,trljanica,, bila to što jeste. A moram priznati to je još jedan od tradicionalnih recepata koji se rado priprema i koji svakako zaslužuje pažnju i prostor na spisku recepata koji ne sme da padne u zaborav.

Evo i recepta za kraljicu među salatama u našem kraju.

Potrebno je:

3 -4 srednja praziluka,

8 -10 suvih slatkih paprika,

3 – 4 suve ljute paprike (po želji),

so,

ulje,

sirće,

biber.

Paprike staviti na vrućem pepelu to je ona originalna verzija kako su je pripremale i naše bake i ispeći ih, u nedostatku šporeta koji se loži mogu se ispeći i na plotni šporeta ili u rerni, s obzirom na to da veliki broj kuća ne loži vatru to je jedino rešenje, svakako treba  voditi računa da paprike ne izgore. Pečene i još vruće paprike izmrviti sitno prstima.

Praziluk, očistiti i sitno iseći, staviti u činiju, dodati pripremljenu usitnjenu papriku ljutu i slatku. Po svom ukusu dodati so, ulje, sirće i malo bibera. Dobro promešati i blago izgnječiti, utrljati kašikom čitavu smesu… Otuda valjda i taj naziv ,,trljanica,,

Želim vam lep dan…

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *