pecivo, Praznici - Uskrs Sve od testa

Uskršnji venčići

Venčići od testa sa šarenim jajetom u sredini se tradicionalno pripremaju za uskršnje jutro i uvek izazovu oduševljenje ukućana kada ih probudi miris pečenog peciva. Da sačuvamo tradiciju uskršnjeg prazničnog jutra.

Potrebno je:

450 + 50 g brašna,

220 ml mleka,

20 g kvasca,

100 ml ulja,

1 kašičica šećera,

1 kašičica soli.

Još je potrebno:

1 jaje za premazivanje,

2 kašike mleka.

Pripremljena uskršnja jaja.

Količina testa dovoljna za 4 venčića.

Priperma:

U mlako mleko dodati kvasac, 1 kašičicu šećera i 1 kašičicu brašna. Ostaviti kvasac desetak minuta da se aktivira. U veću posudu staviti veći deo brašna, dodati 1 kašičicu soli i promešati je sa brašnom, naliti pripremljen kvasac i ulje. Umesiti fino glatko testo, pokriti ga salvetom i ostaviti na toplo da testo odmori i naraste oko 30 minuta.

Nadošlo testo podeliti na 8 jednakih delova. Radnu površinu posuti brašnom, od testa dlanovima na stolu napraviti dugačke trake – valjuške od oko 40 cm. Po dve trake uvrnuti u spiralu i napraviti krug – venčić od testa sa slobodnom sredinom. Venčiće staviti u pleh koji je obložen pek papirom. U središnji deo staviti ljusku od jajeta umotanu alu folijom, na taj način testo se neće spajati ka unutra. Ostaviti da odmaraju još 15 – 20 minuta da malo narastu. Razbiti jedno jaje i dve kašike mleka, četkicom premazati venčiće od testa. Peći na 200°C oko 20 minuta (u zavisnosti od jačine rerne) dok lepo ne porumene.

Pečene venčiće izvaditi iz rerne, sačekati da se malo ohlade i ukloniti ljusku iz središnjeg dela. Pre služenja u sredinu venčića staviti pripremljeno farbano jaje i poslužiti kao doručak na praznično jutro.

Recept za mermerna jaja možete pogledati ovde, a neke druge recepte za uskršnju trpezu ovde.

Srećan Uskrs dragi moji, provedite praznik u dobrom raspoloženju u krugu dragih vam osoba.

Hristos voskrese – Voistinu voskrese

You may also like...