Džem Slatka zimnica Zimnica

Džem od kajsija 2

Počela sezona za pripremanje ukusnih domaćih poslastica. Ne retko čujem ,,Čemu to, danas se u trgovini sve može nabaviti već gotovo i bez ikakvog uloženog truda” Da, to je tačno, ali ko jednom proba ,,domaći džem i domaću marmeladu”, verujte mi uvek će zaobilaziti rafove sa gotovim proizvodima.    Za sve mlade domaćice, koje su tražile savet i pomoć…

Malo drugačiji način pripreme džema od kajsija, od prethodnog…

Sjajan ukus i miris i sočan plod obavijen svetlo narandžastom korom čine kajsiju voćem koje je jedno od najpoželjnijih tokom leta….  

Potrebno je:
3 kg očišćenog voća,
2,5 kg šećera. 

Priprema:

Kajsije dobro operite, odaberite samo zdrave i lepe kajsije, nemojte ih ljuštiti, izvadite koštice, isecite svaku polovinu na sitnije komade. Na 3 kg voća (izmeriti očišćene kajsije) u sud gde će se džem kuvati dodajete odmah 2,5 kg šećera i sve lepo promešajte i krenite sa kuvanjem.   


Kuvati na laganoj vatri uz neprestano mešanje, da bi se šećer lepo istopio. (Neprestano mešanje je obavezno, šećer zna jako brzo da zagori)…. Kad cela masa krene da vri kada se dobro ugreje, kuvati još 40 minuta na umereno jakoj vatri (uz neprestano mešanje).

Voće će početi lagano da se kuva i pretvara u lepu masu koja počinje da širi neodoljivi miris domaćeg džema…. Posle 40 – minuta kuvanja, šerpu skinuti sa šporeta i nastaviti mešanje mase još 15 minuta (za ovakav način kuvanja to je poželjno, tada džem dobije tu slatkastu prozirnu boju i posebnu strukturu).

       U međuvremenu oprane, čiste tegle zagrejati u rerni na 100 stepeni…

Posle 15 minuta mešanja van šporeta, džem sipati u već pripremljene zagrejane tegle. Tegle sa džemom vratiti u mlaku rernu da bi po površini džem uhvatio lepu koricu, najbolje je ostaviti ih preko noći u rerni da se postepeno ohlade… 
Sutradan tegle zatvorite metalnim zatvaračima (naravno poželjno je da zatvarači budu novi) i složite u ostavu.                       
       

                                      Uživajte u čarima domaće kuhinje!  

                                                           

You may also like...