Desert Medenjaci Praznici - Božić

Božićni keksići – Gingerbread Cookies

Koliko radosti i sreće može da nam pričini ova mala divna poslastica savršenih keksića u obliku malog čovečuljka. Možda ovo znate, a možda i ne, ali sa velikim zadovoljstvom i posebnim užitkom u vreme novogodišnjih i božićnih praznika pripremam razne kolačiće u izobilju. A zašto da ne, kada su tako savršeni i uvek odličan izbor za poklon mališanima i prijateljima u vreme praznika.

Potrebno je:

500 g brašna,

230 g maslaca,

160 g prah šećera,

1  jaje s veličine,

prstohvat soli,

5 – 6 kapi aroma vanile Dr.Oetker

Rojal icing:

1 belance,

200 g prosejanog prah šećera,

3 – 4 kapi limunovog soka.

Priprema:

Sjediniti maslac sobne temperature i šećer u prahu, dodati aromu vanile i umutiti da masa postane kremasta. Dodati jaje i još malo umutiti, kao i prstohvat soli, a zatim postepeno dodavati brašno i još malo mutiti da se dobije fino mekano testo. Testo treba biti prilično mekano, ništa zbog toga ne brinite. Podelite testo na dva dela, umotajte ga u providnu foliju, malo istanjite i ostavite na par sati u frižider na hlađenje, testo može ostati u frižideru preko noći pa do dva dana,

Dobro ohlađeno testo istanjiti na pobrašnjenoj površini ili između dva pek papira na debljini od 5 – 6 mm, seći uz pomoć sekača željene oblike i ređati na pleh koji je obložen pek papirom. Tako poređane keksiće na pleh staviti još jedno 30 – 60 minuta u frižider na hlađenje, samo dobro ohlađeni keksići od maslaca mogu zadržati oblik u toku pečenja.

Rernu zagrejati na 180 stepeni, kolačiće peći oko 10 – 11 minuta, vodeći računa da ostanu svetli. Vreme pečenja zavisi od debljine testa i jačine vaše rerne. Čim primetite da se rubovi kolačića rumene, gotovi su. Vruće kolačiće ostavite u pleh da se dobro ohlade, kasnije ih možete po želji dekorisati  ili jednostavno ostaviti tako bez ičega. Keksići su dovoljno ukusni i aromatični sa ukusom vanile da slobodno mogu ostati bez premaza.

Po želji možete pripremiti royal icing ili ih dekorisati otopljenom čokoladom i dekorisati perlicama, šarenim mrvicama…

Ovo je recept po kome možete praviti keksiće različitih oblika i veličina ukrašeni rojal glazurom koja naravno nije obavezna i ne čini da se ukus keksića bitno menja, osim što sama glazura povećava slatkoću samih keksića.  Ako su namenjeni baš maloj deci moj savet je da se glazura smanji na minimum ili čak skroz izostavi.

Moja preporuka je da uvek koristite kuhinjsku vagicu kako bi tačno izmerili sastojke, to nam garantuje i testo koje se odlično oblikuje nakon dobrog hlađenja.

Još jedan savet je da uvek koristite pravi maslac, onda se dobije taj puni ukus i savršena hrskavost (u nedostatku maslaca može poslužiti i margarin, ali onda se svakako to odrazi na sam ukus keksića, to je svakako potrebno znati). Obavezno obratite pažnju na vreme hlađenja, testo na prvi pogled može izgledati dosta mekano ali dobrim hlađenjem to se rešava, kada se testo izvadi iz frižidera treba biti hladno i čvrsto. Testo je nakon toga veoma lako za sečenje po želji.

Svakako treba napomenuti da je izrada keksića i medenjaka sa decom prava zabava pre praznika. Nema veće radosti od momenta kada se kućom širi miris medenjaka i vanil keksića. Ukrašavanje je tek radost za njih, najbolje je da svako dete dobije svoju masu za ukrašavanje, razne perlice i šarene mrvice. Znajte da će uživati jedući ih nakon toga, toj sreći nigde kraja. Danas je moja ćerka odrasla mlada dama koja rado pomaže oko pripreme, ali zato su tu moje male sestričine sa kojima najradije pečem keksiće i medenjake i kad im vreme nije. Tu radost i sjaj u njihovim očima ne bi propustila ni za šta na svetu.

Lep pozdrav iz naše slatke kuće – Kuvajmo srcem.

You may also like...