Desert pečeni kolač Praznici - Božić sitni kolači Vanilice

Linzeri

Tradicionalni austrijski kolač se često nađe u vreme praznika i na našoj trpezi. Nešto poput čuvenih vanilica, a opet za nijansu drugačiji. Kolač se topi u ustima, neopisive slatkoće i prava je blagodet za sva čula.

Ime su dobili prema austriskom gradu Linzu gde su i nastali, a otuda se tokom godina recept proširio na ostale krajeve. Vremenom su postali neizostavni kolač u vreme Božića, a neretko se nađu na trpezi i u vreme drugih praznika u toku godine.

Kažu da se u originalnom receptu dodaju po želji orašasti plodovi (orah, badem, lešnik) koji se mogu a i ne moraju dodati osnovnom receptu za testo. Samo osnovno testo je dovoljno da se od njega stvori čarolija, uz malo domaćeg džema, prah šećera, limunove kore i vanile zadovoljstvo je zagarantovano.

Ovom prlikom sam išla ka tome da pripremim linzere po osnovnom receptu bez orašastih plodova. Evo i recepta po principu 3 :2 :1 (brašno, maslac, šećer).

Ideju sa linzere pronašla sam ovde

Potrebno je:

450 g mekog brašna,

300 g maslaca,

150 g šećera u prahu,

prstohvat soli,

1 manje jaje,

korica 1/2 limuna,

1 vanilin šećer.

Punjenje:

Džem od jagoda.

Još je potrebno:

šećer u prahu,

1 vanilin šećer.

Priprema:

U širu posudu staviti brašno, prstohvat soli, šećer u prahu, vanilin šećer, rendanu koru limuna i na sitnije komade isečen maslac. Prstima izgnječiti maslac da se dobije mrvičasto testo i tome dodati jedno srednje jaje blago umućeno viljuškom (nikako ne koristiti krupnija jaja u ovu svrhu, u tom slučaju količina brašna može biti nedovoljna). Brzo zamesiti rukama da se dobije ujedinjena masa, testo podeliti na dva dela i posebno ga umotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižider na hlađenje oko 30 minuta. Uzeti jedan paket ohlađenog testa i na blago pobrašnjenoj podlozi istanjiti testo na oko 4 mm (to se možete uraditi i između dva lista pek papira, tako se testo neće lepiti za podlogu i biće lakše za rad). Pleh obložiti pek papirom i odmah ređati pripremljene kolačiće, vodeći računa da se testo za kolačiće ne dodiruje u plehu. Modlom vaditi željene oblike cvetića, tako da se naprave isti broj celih cvetića i onih sa izvađenom sredinom. Pleh sa oblikovanim testom za kolače pre pečenja vratiti u frižider još nekih 30 minuta na dodatno hlađenje, tako neće promeniti oblik. Kolačiće peći na 180 stepeni oko 10 minuta, vreme pečenja zavisi od jačine vaše rerne kao i debljine samih kolačića. Bitno je da ostanu beli. Pečene kolačiće ostaviti u pleh da se potpuno ohlade, dok su topli prilično su prhki i lome se pri dodiru.

Na cele kolačiće staviti na sredinu po malo džema kašičicom, drugu šuplju polovinu bogato usoliti prah šećerom i vanilin šećerom i staviti ga preko džema. Na kraju se po potrebi u središnjem delu može dodati još malo džema za bolji vizuelni učinak. To prosudite sami i uradite po svojoj volji.

Linzeri se mogu praviti u raznim oblicima, najčešće je to oblik zvezde ili cveta, naravno da je u opciji i bilo koji drugi oblik, sve u zavisnosti koje modle su vam dostupne ili one koje su vama posebno drage. Jednostavno pustite maštu na volji pa se poigrajte oblikom i raznim ukusom tako što ćete dodati možda za punjenje upotrebiti nekoliko vrste džema i dobijete linzere sa različitim punjenjem. Svakako su pravi izbor, svako ko ih je jednom probao, uvek im se opet vraća.

Najčešće se filuju džemom od kajsija, višanja, jagoda. S obzirom da sam u isto vreme pravila i vanilice koje su bile punjene džemom od kajsija za linzere sam izabrala džem od jagoda. I moram priznati efekat je bio odličan.

Linzeri su izuzetno prhki, aromatični i nadasve ukusni, pravi praznični kolač koji može svakoj trpezi dodati poseban šarm i lepotu, na zadovoljstvo svih degustatora.

Želim vam srećan Božić, uživajte u krugu porodice u miru, sreći i blagostanju. Neka u naša srca zauvek stanuje ljubav, iskrenost, poštenje, plemenitost i tolerancija. Srećan i blagosloven praznik neka bude svima nama

You may also like...