Desert Praline sitni kolači

Praline sa lešnikom i karamel kremom

Male slatke čokoladne praline su  broj jedan kada su sitni kolači u pitanju. Uz malo odabranih sastojaka uvek možete pripremiti čokoladne praline koje su pogodne za svaku priliku. To je još jedna poslastica koja se uvek može napraviti kod kuće, uz malo vremena i truda.

Da započnemo još jednu godinu druženja finom poslasticom.

Potrebno je:

300 g bele čokolade,

200 g trileće  karamel krema,

150 g lešnika,

6  kašičica ulja,

po želji liker Baileys,

papirne korpice za bajaderu.

Priprema:

Na velikoj tacni poređati 30 papirnih korpica za bajaderu.

U rerni opeći lešnike. Lešnici se peku oko 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na  180 – 170 stepeni. Povremeno je potrebno da se  promešaju i provere  kako ne bi zagoreli. Bitno je da dobiju samo lep ukus i hrskavost.

Na pari otopiti belu čokoladu sa malo ulja. Otopljenu čokoladu naliti u dresing kesu ako je imate, čokolada se u korpicama može nalivati i manjom kašičicom. Naliti čokoladu na dno korpice i blago je okretati da se čokolada razlije po ivicama korpice. Ostaviti je na hladno da se čokolada stegne, Ponoviti postupak još dva puta, vodeći računa da se čokolada uvek dobro stegne za rub korpice. Najbolje je korpice sa tacnom staviti svaki put desetak minuta u frižider. Ako niste vešti sa okretanjem korpica i nanošenjem čokolade na taj način, uvek možete koristiti malu četkicu sa kojom ćete više puta premazati unutrašnji deo papirne korpice,  svaki put napraviti pauzu da se naneta čokolada stegne i korpica bude fino obložena čokoladom.  U dresig  kesu naliti karamel krem, po želji dodati par kapi likera, nije obavezno (karamel krem se može kupiti u svakoj bolje snabdevenoj radnji. Mada na internetu postoji i puno recepata za pripremu). U fino čokoladirane korpice uz pomoć kese puniti karamel kremom vodeći računa da ostane dovoljno mesta da se korpice opet naliju  tj zatvore čokoladom.  Na nalivenoj čokoladi preko karamel krema poređati pečene lešnike i ostaviti da se lepo stegne čokolada.

Pre služenja se mogu skinuti papirne korpice sa pralina ali nije neophodno. Mogu se poređati u nove korpice ili poslužiti bez njih, to ostavljam vama da sami odlučite.

U koliko vam se dopada recept podelite ga sa prijateljima i zajedno uživajte u čarobnom svetu čokolade.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *