Desert Pečeni kolači sitni kolači Tradicionalni kolači

Baci di dama

Pred vama je popularni kolač koji nam dolazi iz italijanskog grada Tortoni, čuveni ,,Baci di dama,, mada se kod nas češće upotrebljava naziv ,,damski poljupci,, . Verzija i recepata je zaista puno, ideja raznih, ali kolačić je zaista fantastičan i zaslužuje da se proba.

Ovo je samo jedan od proverenih recepata koji se rado priprema u našem domu za ovaj dobar, prhki i izuzetno ukusan kolač. Kolač sa puno lešnika, kakaa i čokolade mora biti savršen.

Potrebno je:

150 g mekog brašna,

150 g mlevenih pečenih lešnika,

100 g kristal šećera,

150 g maslaca (ili margarina za posnu verziju),

20 g kakao praha.

Punjenje:

50 g crna čokolada,

50 g mlečna čokolada.

U koliko se priprema posna verzija izostaviti mlečnu čokoladu, upotrebiti samo crnu čokoladu.

Priprema:

Ispečite lešnike i još vruće ih stavite u pamučnu salvetu i fino protrljajte među dlanove kako bi se skinula opna. Pripremljene lešnike sameljite na vodenicu.

Sjedinite brašno i kakao prah, dodajte šećer i samlevene lešnike, a zatim dodajte komadiće maslaca i brzo ga utrljate u brašno, kako bi se dobilo fino testo koje se ne lepi. Bitno je da se to uradi brzo kako se maslac ne bi topio od toplote ruku. Dobijeno testo umotajte u prozirnu foliju i ostavite u frizider na 1 sat, kako bi se testo dobro ohladilo, samim tim će biti mnogo lakše kasnije za obradu.

Ohlađeno testo izvadite iz frižidera, pripremite 2 pleha za pečenje obložene pek papirom. Nakon par minuta testo će otpustiti malo i biće dobro za rad. Kidajte male komadiće testa i pravite kuglice. Najbolje je da izmerite komadiće testa uz pomoć male merice ili na vagici  tako da kuglice budu oko 7 g kako bi bile jednake. Od ove mase se mogu dobiti oko 40 kolačića. Kuglice slažite na pleh vodeći računa da između kuglica ostane dovoljno prostora, pri pečenju se šire. Pripremljen pleh sa kuglicama ostavite na hlađenje u frižider nekih petnaet minuta, kako bi se maslac u testu ohladio. 

Pleh stavite u zagrejanu rernu na 170 stepeni i pecite kolačiće 15 – 16 minuta. Pečene kuglice ostavite u pleh da se ohlade i stegnu.

Dok se kuglice hlade, rastopite čokoladu na pari po potrebi dodajte 1 kašičicu ulja ili komadić maslaca, a čokoladu možete otopiti i u mikrotalasnoj rerni. Ostavite čokoladu da se malo ohladi i sa njom spajajte po dva kolačića. Čim se čokolada dodatno stegne kolačići se mogu poslužiti.

U originalnom receptu za Baci di dama ne ide kakao, tako da se dobiju svetli kolačići koji sa tamnom čokoladom kasnije čine zaista fantastičan kontrast. Sobzirom da sam ispratila recept koji sam koristila a i samim tim što smo veliki ljubitelji kakaa u kolačima, evo te verzije, koja se moram priznati svima veoma dopala.

Recept je od Tracy sa Coolinarika

Uživajte u pripremi kolačića, a mi se družimo ubrzo uz neki novi recept.

You may also like...