Slana zimnica Zimnica

Kornišoni

Moram priznati da nisam neko ko rado kupuje zimnicu. Tradicionalno se u našoj porodici zimnica priprema oduvek, pripremala je moja nana, moja mama, pripremam je i ja vrlo rado. Nadam se da će i moja ćerka jednoga dana. 

Potrebno je: za količinu od 10 kg kornišona… 
10 kg kornišona,
6 l voda,
 2 l sirće,
250 gr šećer,
250 gr so,
1 konzervans (10g),
1 vinobran (10g),
mirođija,
biber u zrnu. 


Kornišone dobro oprati potapanjem u više voda, menjajući je sve dok se sva nečistoća ne spere sa kornišona. Pripremljene kornišone naređati u prethodno pripremljene staklene tegle. Dodati morođiju i biber u zrno.

U većoj posudi staviti da zavri voda, šećer, sirće, so, konzervans i vinobran.
Prokuvanom vrućom tečnošću lagano preliti preko već poređanih kornišona u tegle. Tečnost nalivati naizmenično u tegle da se postepeno zagreju, vodeći računa da se tečnost sipa lagano, ne odjednom i naglo da prilikom nalivanja vruće tečnosti tegle ne bi popucale. Naliti sve do ruba teglice, sve dok kornišoni ne budu skroz zaliveni (u koliko je potrebno upotrebiti plastične pahuljice koje će držati kornišone – krastavčiće ispod ruba i nivoa tečnosti), tegle ostaviti da se hlade preko noći. Sutradan tegle zatvoriti metalnim poklopcima i spremiti u ostavu, na hladno i suvo mesto.
Napomena: Od 10 kg sitnijih kornišona mogu se napuniti oko 24 teglice od 800 g.  

Naravno svaka domaćica ima neki svoj proveren recept, kod nas je to baš ovaj recept koji sam davno dobila od svoje kume i baš je to recept koji se godinama ne menja u našoj kući, uvek mu se iznova vraćam svake jeseni. Znam da upotreba konzervansa kod mnogih izaziva odbojnost, probala sam i sama par puta da pripremim zimnicu bez upotrebe veštačkih sredstava za konzerviranje hrane, ali nikada nisam bila u potpunosti zadovoljna kvalitetom ostavljenih namirnica nakon izvesnog vremena. Odlučila sam se ipak vratiti proverenim receptima i moram priznati kvalitet pripremljenih namirnica je odličan…

You may also like...