Desert Deserti(sitni kolači) sitni kolači

Kolač sa makom

Kolač koji osvaja na prvi zalogaj i prvi pogled, od svega par sastojaka dobijemo finu poslasticu koja je pravi izbor za sve makoljupce. Ako se pronalazite u toj priči onda ste na pravom mestu. Mak se ili voli ili ne, mogu reći da je ovo nešto sasvim fenomenalno, jednostavan kolač  sa makom i keksom, koji se priprema u rekordno kratkom roku. 

Ovo je jedan od onih kolača koji može biti pripremljen u masnoj i posnoj verziji, često je baš on na tacni sa sitnim kolačima u vreme slava i proslava kod nas, a verujem i kod drugih ljubitelja maka.  

Potrebno je:


1/2 l mleka (ili vode za posnu verziju),
250 g šećera,
150 g mak,
125 g margarina (za posnu veziju) ili manje parče maslaca,
500 g keksa.
par kapi aroma vanile.

Preliv:


100 g čokolada za kuvanje,
2 kašičice ulja.

Priprema:


U posudu za kuvanje naliti mleko, dodati šećer i staviti da zavri, uz povremeno mešanje kuvati oko 10 minuta da se šećer otopi. Dodati mak i kuvati još par minuta, a zatim dodati i margarin i sve dobro sjediniti.
U drugu posudu pripremiti izlomljen keks, u vruć fil dodati malo aromu vanile, a zatim vruć fil preliti preko keksa, lagano promešati i naliti u ravan pleh. Fino poravnati površinu kolača špatulom kako bi preliv od čokolade bio ravan.


Za preliv otopiti čokoladu na pari sa malo ulja i preliti preko mlakog kolača, ostaviti da se kolač dobro ohadi i stegne u hladnoj prostoriji. Imajte malo strpljenja, jedino je potrebno malo više vremena da se kolač ohladi i stegne. Ohlađen kolać seći na štanglice, u koliko želite da vam parčad budu jednaka slobodno uzmite lenjir u ruke i na posao. Lagano zasecite mesta na čokoladi gde bi ste sekli kolač, sami odredite da li želite štangle, trougliće ili kocke, a zatim oštrim nožem idite do kraja, svaku isečenu štanglu stavljajte na tacnu i poslužite.

Tačno je da kombinacija maka i keksa nije često u primeni ali svakako ne treba propustiti priliku da se ista proba. Još kada se svemu doda čokolada odozgo zvuči i izgleda baš primamljivo, zar ne? Mak i čokolada su odlična kombinacija za svaku priliku, te tako i ovaj kolač zaslužuje da se nađe možda baš na vašoj trpezi.

Napomena:

Za ovu vrstu kolača, kada se keks preliva vrućom masom najbolje je koristiti malo deblji – čvršći keks tipa Zlatni pek. U koliko se koristi tanji keks poput Petit beurre povećajte količinu keksa za 50 – 80 g, tanji keks brže omekša od tople tečnosti, samim tim i masa za kolač može biti malo ređa, što u ovom slučaju nije poželjno.  Nisu sve vrste keksa iste, i nemaju istu strukturu radi toga i ide ovaj savet za pripremu. Bitno je da dobijete finu masu koja se lepo može oblikovati bez da se razliva po tacni.

Uživajte u pripremi ove poslastice…

You may also like...