Pite

Sukana banica – pita

Tradicija našeg kraja…
Da bi pripremili jednu od ukusnijih slanih poslastica od domaćih kora, kakva je svakako ,,sukana banica,, pripremljena na specifičan način, kako se od davnina pravi u našem kraju i da bi čitav postupak bio uspešan, potrebno je: prvo dobra volja, malo vremena, dosta veštine i mnogo ljubavi koju valja upotrebiti da bi ovakva poslastica, zaista bila ukusna i divna, kao one koje su naše bake pripremale sa puno ljubavi za svoje ukućane. 

Potrebno je: 
700 g belog brašna,
1 – 2 kašičice soli,
400 ml mlake vode,
2 – 3 kašike ulja.

Za fil je potrebno:
oko 100 ml ulja,
½ kg sira.

Priprema:
Osnovni recept za domaću ,,sukanu banicu,, iz našeg kraja… 

Testo pripremiti na sledeći način: prvo u veći deo brašna dodati so, 2–3 kašike ulja, lagano dodajući mlaku vodu. Testo dobroizraditi rukama, postepeno dodavati brašno dok se ne dobije glatko, srednje meko testo. Umešeno testo prebaciti na pobrašnjenoj površini i podeliti na više jednakih loptica, svaku lopticu malo istanjiti oklagijom i premazati uljem (da testo ne bi uhvatilo ,,koricu,, po površini), tako pripremljene loptice testa prekriti folijom ili pamučnom salvetom, ostaviti da odmore 10 -20 minuta. Na dobro pobrašnjenoj radnoj površini svaku lopticu istanjiti oklagijom ,,sukati,, sve dok veličina korice ne bude duplo veća od početne, tada je moguće praviti dve korice u isto vreme, dodajući na površini jedne korice malo ulje i bogato posuti  brašnom, zatim preko nje prebaciti drugu koru i nastaviti sa razvijanjem, tako da se istovremeno dobiju dve kore, moram priznati za to je zaista potrebno dosta veštine, lakše je za rad kada se suče jedna kora…  Kore razvijati da budu što tanje, svaku koru preliti uljem, dodati sir, skupiti koru i ređati u pouljenu tepsiju ili pleh, kore se mogu uvijati u krug ili slagati ravno jedna kraj druge. Naređanu pitu, poprskati uljem i peći u već zagrejanoj rerni na 180 – 200 stepeni, dok pita lepo ne porumeni.

Poslužiti toplu pitu uz jogurt ili kiselo mleko, verujem da zadovoljstvo neće izostati, pita je zaista vrlo ukusna. Sačuvajmo tradiciju od zaborava i divne recepte naših baka. 

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *