pečeni kolač

Padobranci sa eurokremom

Vikend je obično dan kada vrlo rado prelistam stari rokovnik i prisetim se nekih davno upisanih recepata. Ovo su prave male prhke pulse – padobranci, kako ih je zvala moja nana, verujem i sve ostale bake. Sećam se nje i vremena kada je ona belance mutila ručno, velikom žicom ili običnom viljuškom, tako lagano, strpljivo, bez žurbe, frke i stresa, kada će masa biti umućena i spremna za pečenje. Negde mi je drago da danas ipak imamo mikser, imala je i ona te moderne aparate kasnije, ali nije morala bezuslovno da ih koristi… Uvek je govorila belance se najbolje muti ručno. Možda je tako i bilo, ja iskreno ne bih da probam, niti bih se rado upustila u tu avanturu… 

Za sve nas koji obožavamo ovaj kolač. Vrlo ukusni ,,padobranci,, kako su ih popularno nazvali, puslice spojene kremom. Kolač koji me vraća u detinjstvo i vreme kad se u našoj kući pripremao sa puno radosti, sećam se momenta kada smo svi  čekali sa nestrpljenjem kada će ,,sušenje,, puslica u rerni  – kako je nana govorila – biti gotovo. Nekada smo znale pola kolačića pojesti  i pre filovanja, da bi višak fila kasnije došao kao dodatna čokoladno – kremasta  poslastica…

Potrebno je:
3 belanceta,
160 g prah šećera,
150 g mlevenih oraha,
1 kašičica mlevenog keksa,
1 kašičica kakao u prahu.
Fil za punjenje:
Beli eurokrem.
Priprema:
Belance umutiti u čvrstu penu uz postepeno dodavanje šećera u prahu, u dobro umućenu penu od belanaca lagano dodati mlevene orahe pomešane sa mlevenim keksom i kakao prahom. Masu lagano promešati varjačom. Pleh obložiti papirom za pečenje i uključiti rernu na 100 stepeni. Masu sipati u špric ili kesu sa okruglim nastavkom, na papir formirati – istisnuti jednaku količinu mase, trudeći se da sve kupice budu jednakih veličina, (naravno masa se može naneti na papir i malom kašičicom). Potrebno je ostaviti dovoljno mesta između svake gomilice, u toku pečenja pusle malo narastu, ne bi bilo dobro da se u tom slučaju zalepe jedna za drugu, samim tim dolazi do pucanja i oštećenja puslica. Za pečenje je potrebno pripremiti dva veća pleha.
Puslice sušiti u zagrejanoj rerni oko 30 – 35  minuta ( što zavisi od jačine rerne) Od ove mase se mogu dobiti oko 60 – 65 puslica u zavisnosti od veličine ili oko tridesetak slepljenih kolačića.  
Nakon pečenja puslice ostaviti da se ohlade i tek onda ih skloniti sa papira, naneti na svaku polovinu krem i poklopiti drugom puslicom vrlo nežno, da puslice ne popucaju od jačeg pritiska. Poslužiti uz čaj ili kafu.
Uživajte u svakom slatkom zalogaju

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *