Desert sitni kolači

Mačije oči sa plazmom

Plazma keks čarobnog ukusa … vole je mladi i stari, uz plazmu se raste, sa plazmom u koferu se odlazi na putovanje. Bitno da je uvek na dohvat ruke, kada smo gladni, kad poželimo hrskavi keksić da smažemo onako na brzaka usput… doručak, šolja toplog mleka i puno plazma keksića za najlađe buđenje i uspešan početak dana. Uz plazmu se raste, uz plazmu su nam dani ispunjeni srećom.

Od plazme nastaju najdivniji zalogaji, u kombinaciji sa drugim namirnicama  dobijemo vrhunske poslastice koje svi obožavaju. Ne retko čujem da su najbolje kuglice s plazmom, torte, rolati…

Kad smo već kod rolata evo jedne poslastice za sve ljubitelje omiljenog nam keksa, redovno se priprema u našem domu već dugi niz godina, zašto ne bi ponovo…

Potrebno je:

250 g maslaca ili margarina,

200 g šećera u prahu,

30 g čokolade – jedna štangla,

300 g mlevenog plazma keksa,

2 – 3 kašike mleka (po potrebi),

1 aromatizovan šećer burbon vanila Dr. Oetker,

8 – 10 čokoladnih bananica.

Priprema:

Iseći na sitnije komade  maslac ili margarin sobne temperature,  postepeno dodavati šećer u prahu i sjediniti uz pomoć miksera koji je uključen na manjoj brzini. U suprotnom će prah šećer i maslac leteti na sve strane. Masu penasto umutiti, dodati burbon vanil šećer, sitnije rendanu 1 štanglu čokolade. Celu masu fino sjediniti uz postepeno dodavanje 2 – 3 supene kašike mleka (kašike su srednje, ne neke ogromne, da se zna).

Na ravnoj podlozi staviti tanku samolepljivu foliju, na njoj lagano u tankom sloju stavljati pripremljenu masu od plazme. Pokriti još jednom folijom i fino poravnati masu da se dobije korica veličine 42x 20 cm u tankom sloju (sve se to može utapkati dlanovima, rasukom samo malo izravnati), sa strane ostaviti 3 – 4 kašike mase. Na sredini sa malim razmakom poređati u dva reda po 4,5 čokoladne bananice. Od ostavljene mase napraviti valjak i staviti ga između poređanih bananica. Prstima blago utapkati masu da se fino sjedini sa donjom gorom, vodeći računa da bananice ostanu na svom mestu. Lagano uz pomoć folije podići jednu stranu kore do sredine gde su bananice, a zatim i drugu stranu mase. Lagano spojiti masu i lepo poravnati preko folije da se dobije fin rolat. Nema potrebe za valjanje mase niti motanje kao kod klasičnog rolata, tada bi došlo do pomeranje bananica što u ovom slučaju naravno ne želimo da se desi.

Pripremljen rolat umotati u foliji i ostaviti na hladno mesto da se fino stegne, najbolje preko noći. Sutradan seći na štanglice i poslužiti.

Ovo je verzija koja se pripremala isključivo za naše klince koji odavno već to nisu, ali i danas je vole bez izuzetaka. Ovo je jedna od poslastica koja je uvek morala biti na svečanoj trpezi kada su kolači u pitanju, u slučaju da na tanjiru mesto za mačije oči ostane upražnjeno to je propala stvar. Naša deca u kući a bogami i ona iz bliže i šire familije sve do jedno obožavala su ovaj rolat. I niko se nije čudio zašto je izbor baš na njemu, oduvek se zna da su deca najveći ljubitelji plazme.

Sada sam se setila da vam ispričaću jedan događaj i to ne bilo kakav već vezan baš za ovaj kolač. Deca su uvek na pomenu kolača u prvi plan stavljala baš ovaj rolat. Nije bilo slave ni slavske trpeze bez ovog kolača. Jedne godine jedna moja da ne kažem ninina devojčica sada već velika i stasala devojka sa roditeljima otišla u obližnje selo kod stare rođake na slavu. Vratilo nam se dete neraspoloženo, nekako utučeno, smoreno, vidi se da mu nešto i nije pravo što bi rekle starije žene. Pitamo je svi zašto je tako tužna, da li je neko rastužio ili možda naljutio… dete samo klima glavom i onako uporno ćuti. Mi već zabrinuti, vidimo da dete koje je inače veselo, uvek nasmejano sa veselim krupnim okicama koje pokrivaju krupne nemirne loknice, sada tužno sedi pognute glave i na licu mu se vidi nezadovoljstvo. Pitamo je redom da li je nešto boli, da nije negde pala i udarila se i tako redom, nizali smo pitanja jedno za drugim, ali ništa, uvek smo dobili isti odgovor, a to je bilo ćutanje, pred nama je i dalje stajalo drago i milo a neveselo malo lice.

Nekome je palo na pamet da pita kako su se proveli kod stare tetke na slavi, više i nisam sigurna ko je postavio pitanje, ali odjednom je bljesnuo njen osmeh, pojavi se iskrica u veselim okicama i naša draga devojčica je rešila da progovori sa nama. Izleteše iz nje reči ko iz velike odrasle osobe sa stavom. Kaže ona: ,, Nije bila baš lepa slava…” u momentu smo svi zaćutali i posmatrali to milo lice, koje je opet bilo ozareno, nasmejano… Na to se neko nadoveza pitanjem: ,,A zašto dušo, šta se desilo?” A ona onako sva važna, odgovara: ,, Pa kakava je to slava kad nemaju ni mačije oči” eto ti sad belaja… umalo nismo svi pali na pod od smeha, sad je nama bilo sve jasno, eto zašto je naša mala devojčica bila tužna… Naviklo dete da za njih uvek bude dupla mera mačije oči na slavskoj trpezi, porodičnom okupljanju ili kad god oni to požele… Znalo se da uvek na tanjiru specijalno za njih bude pripremljen omiljen im kolač. Pripremale su ga mame, tete, nine, bitno je bilo da nam deca budu zadovoljna i da ih uvek čeka njihova omiljena poslastica, a volela su ga sva deca bez izuzetaka. Pa eto ako imate klince kojima želite da napravite neko iznenađenje verujem da bi ovaj brzi kolač bio pravo rešenje…

U suštini postoji još jedna verzija ovog rolata gotovo ista a ipak malo drugačija…

u koliko volite kombinaciju sa jajima može to sve da izgleda i ovako.

Gore navedenim namirnicana dodati 2 jaja na spisak, a izostavlja se mleko u tom slučaju, i naravno može se upotrebiti kristal šećer umesto šećera u prahu u istoj količini.

Potrebno je:

2 jaja,

250 g margarina ili maslaca,

200 g kristal šećera,

30 g čokolada,

300 g mlevenog plazma keksa,

1 aromatizovan šećer burbon vanila Dr. Oetker,

8 – 10 čokoladnih bananica.

Postupak:

U posudu za kuvanje na pari staviti blago umućena 2 jaja i kristal šećer, postepeno zagrevati uz stalno mešanje na srednje jakoj temperaturi da se šećer otopi a jaja ukuvaju.  U toplu masu dodati maslac ili margarin, štanglu čokolade i sve fino sjediniti mešajući da se čokolada fino otopi (vodeći računa jer masa ne sme da provri). Ukuvanoj masi dodati mleveni plazma keks i sjediniti u glatku gušću masu. Masu istanjiti na alu foliji ili malo debljoj samolepljivoj foliji s obzirom da se u ovom slučaju radi sa toplom masom (da nije previše vrela).  Ostatak postupka u pripremi  je potpuno isti kao što je napred već navedeno.  Uživajte u pripemi.

U koliko vam se recept dopada podelite ga sa prijateljima, probajte ga i vi sami, pišite mi vaše sugestije, možda i kritike zašto da ne, a mi se vidimo uskoro sa nekom novom kombinacijom namirnica i nekim novim ili starim receptom…. Ne zaboravite da je glavni začin koji se svemu dodaje u neograničenim količnama upravo ljubav.

Volite ljude oke sebe, imajte pozitivne misli i naravno ostanite kod kuće, tako je najbolje za sve nas.

You may also like...