Desert Praline sitni kolači

Čokoladne praline sa kokosom

Moram reći da su za mene praline uvek pravi izbor kada su sitni kolači u pitanju. Mogu se poneti na poklon i iznenaditi dragu osobu… u sebi kriju divne sastojke, čaroban ukus, kremasto punjenje i puno ljubavi. Toliko su dobre da je teško pojesti samo jednu…

Praline su pripremljene u saradnji sa Dr. Oetker

Potrebno je za čokoladni deo:

300 g crne čokolade,

150 g bele čokolade,

6 – 7 kašika ulja,

Za punjenje:

250 g maskarpone sira,

250 g neutralnog krem sira,

2 vanilin šećera Dr. Oetker,

120 g C šećera u prahu,

120 g C kokosovog brašna.

Silikonski kalup za praline

Priprema:

Za punjenje od kokosa, potrebno je pomešati krem sir i maskarpone, dodati šećer u prahu, vanilin šećer i sve sjediniti. Pripremljenoj masi dodati kokosovo brašno i još malo promešati da se dobije fina masa. U zavisnosti koju vrstu krem sira koristite možda će biti potrebno još malo kokosa od mere koja je navedena. Masu staviti  u dresing kesu sa malo širim otvorom (to će olakšati sam postupak punjenja pralina) i malo ohladiti u frižideru dok se kalup obloži otopljenom čokoladom.

U dve činije, na pari istopiti čokoladu sa malo ulja, prilikom topljenja čokolade vatra mora biti tiha i umerena. Dno posude ne sme da dodiruje vodu i čokolada ne sme doći u dodir sa parom. Dobićete glatku i fino otopljenu čokoladu, koju treba naliti u dresing kese, posebno belu, posebno crnu.

Uz pomoć dresing kese i u zavisnosti od kalupa koji koristite, potrebno je naizmenično  dodavati  jednu i drugu čokoladu u kalup uzeći u obzir koji je kalup i kako želite da izgleda vaša pralina. U mom slučaju koristila sam četvrtasti kalup za praline sa rubom po obodu. U sam rub sam nalila prvo belu čokoladu i ostavila par minuta da se malo stegne.  Tek nakon što je bela čokolada postala dovoljno čvrsta dodala sam crnu čokoladu i okretanjem kalupa obložila rubove i sačekala da se i crna čokolada takođe malo stegne tako što sam kalup stavila na kratko u frizider. Brzim hlađenjem  veći sloj čokolade će ostati na rubu kalupa, što nam je i cilj. Postupak sam ponovila još jednom sa crnom čokoladom. Ako mislite da je tanak sloj čokolade na rubu kalupa ponovite postupak i treći put (za premazivanje kalupa može se upotrebiti i četkica ako vam je tako lakše, ali je to dosta duži proces) naravno vodeći računa da ostane dovoljno prostora u sredini za krem. U udubljenju kalupa uz pomoć dresing kese nalivati pripremljen krem od kokosa ispod ruba kalupa ostavljajući dovoljno prostora da se praline zatvore i zaliju otopljenom čokoladom. Kalup sa pralinama ostaviti da se dobro ohladi i čokolada stegne. (hlađenje može biti u hladnoj prostoriji ili u frižideru).

Dobro ohlađene praline izvaditi pažljvo iz kalupa i poređati na tacni, praline se mogu po želji staviti u papirne korpice, što nije neophodno,  tu odluku ostavljam vama.

Za fine, ukusne  i sjajne praline presudan je izbor čokolade, neophodno je koristiti dobru i kvalitetnu čokoladu sa što većim udelom kakaa u njoj.

Ovde možete pronaći još finih recepata za praline, ako ste romantični i zaljubljeni svakako vam preporučujem Ljubavne kuglice. U koliko volite lešnike i poslasticu bogatu kremom preporučujem vam Korpice sa lešnikom.

U koliko vam se dopada recept podelite ga sa prijateljima, a ja vas čekam uskoro sa nekom novom poslasticom.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *