pečeni kolač

Puslice

Kada poželim brzu i jednostavnu poslasticu, male hrskave puslice su pravi izbor u tom momentu,  za sve ljubitelje slatkih zalogaja.
Potrebno je:
2 belanceta, 
140 g kristal šećera,
1 kašičica soka od limuna.

Da bi puslice uspele, posuda u kojoj se muti belance mora biti potpuno suva.

Belance mutiti mikserom na srednjoj brzini i  postepeno dodavati šećer, nastaviti mućenje dok se šećer ne otopi i sve dobro umuti u čvrstu penastu masu, kad se okrene posuda šam od belanaca ne sme da klizi po posudi. 

 

Dodati sok od limuna i još malo umutiti, na jednoj strani šprica dodati po želji boju za kolače u tankom mlazu. Napuniti špric snegom od belanaca i na plehu obloženom papirom za pečenje, istisnuti sneg od belanaca veličine oraha. Između puslica praviti dovoljno razmaka, pusle u toku sušenja malo narastu. Pusle sušiti oko 60 minuta na 100 – 110  stepeni u zavisnosti  od jačine rerne. Vodeći računa da pusle ostanu bele. Pošto  nemam  rernu sa ventilatorom uvek ostavim malo otvorena vrata rerne  1 – 2 cm prilikom pečenja – sušenja kolačića.

Gotove puslice ostaviti u polu otvorenoj rerni da se malo ohlade i tek onda prebaciti na tacnu za služenje, uvek dobijem hrskavi zalogaj koji nikoga ne ostavi ravnodušnim. 

Od ove mase može se dobiti 25 – 30 puslica što  zavisi od otvora na špricu koji se koristi, a  u nedostatku šprica može se upotrebiti  kašičica, zadovoljstvo je isto, a ukus savršen.

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *