Deserti(sitni kolači)

Medaljoni sa belom čokoladom

Ako želimo čokoladni desert po svom ukusu, čokoladni medaljoni su pravi izbor, možemo napraviti desert i upotrebiti dostupne namirnice. Svakako deca će biti oduševljena da svako napravi čokoladni desert po svojoj želji. Sigurno će biti ponosni da kreiraju poslasticu po svom izboru, bez strepnje da može doći do greške u odabiru namirnica. U mojoj kombinaciji je to ovako:
Potrebno je:
200 g bele čokolade,
2 kašičice ulje,
20 lešnika,
10 oraha,
Kandirano voće:
30 g  papaja,
30 g ananas,
30 g kora limete,
30 g brusnice,
30 g suvog grožđa.
                                                         
Priprema:
Pripremiti papir za pečenje na većoj tacni, na papiru obeležiti krugove prečnika 4 cm i papir okrenuti kontra, da čokolada ne bi došla u dodir sa olovkom kojom su iscrtani krugovi. 
Najbitnije je pravilno pripremiti čokoladu, da bi čokolada ostala sjajna, čokoladu treba temperirati, najbolje je to uraditi pomoću kuhinjskog termometra u koliko ga ima, mada čokolada može priprema i bez tih kuhinjskih pomagala. Najčešće se čokolada zagreva iznad vodene pare uz postepeno dodavanje čokolade. Stavlja se 2/3 člokolada i ulje, čokolada se meša dok se istopi, skloni se sa ringle i dodaje ostatak čokolade, na taj način će se temperatura čokolade spustiti. Tako pripremljena čokolada će biti odlična za rad. 
Čokoladu naliti  u kesu za dekoraciju, iseći vrh kese da se dobije željeni otvor, pomoću kese prateći liniju obeleženog kruga na papiru napraviti čokoladne medaljone, na još mekanoj čokoladi staviti u sredini lešnik ili jezgro oraha i dodati seckano kandirano voće. Tako pripremljene medaljone ostaviti na hladno mesto da se čokolada dobro stegne. Medaljone složiti na tacni i poslužiti, verujem da će ukućani biti vrlo zadovoljni, deca srećna a gosti iznenađeni ovom ukusnom poslasticom. Od ove mase mogu se dobiti oko 40 čokoladnih medaljona.

Uživajmo u svakom slatkom zalogaju!

You may also like...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *